Gaan we echt minder eten uit een kleiner bord?
Groter bord, grotere mond?
Klopt het dat we meer calorieën en meer voeding eten wanneer we eten opscheppen op een groter bord? Het klinkt in ieder geval aannemelijk. Dat zou komen door de zogenaamde Delboeuf-illusie. Uit wetenschappelijk onderzoek naar het effect van de grootte van een bord op de hoeveelheid voeding die je opschept en opeet, blijkt dat onze borden de afgelopen eeuw 25% groter zijn geworden. Dat leidt tot zo'n 50 extra calorieën per dag. Klinkt weinig, maar dat is veel voor wie eigenlijk al te dik is.
Lees ook: Deze kleur doet jou er nog slanker uitzien dan zwart
Illusie
Het formaat van een bord heeft dus een effect op onze eetporties. Dat effect is beïnvloedbaar door de Delboeuf-illusie. Het gaat erover dat de context een belangrijke rol speelt bij onze inschatting van hoe groot iets is. Deze theorie stelt dat als je twee identieke cirkels naast elkaar tekent, waarvan in de ene een grote en in de andere een kleine cirkel staat, ze niet even groot lijken. Toch is de omvang wel degelijk even groot, het is een optische illusie. Dat houdt in dat mensen met een bord met een kleinere cirkel minder zouden opscheppen, puur omdat het bord voller lijkt door de grootte ervan. Niet omdat ze meer honger hebben.Invloed van kleur
Het kleurverschil tussen je eten en het bord waaruit je eet oefent bovendien nog een extra invloed uit. Wanneer je eten dezelfde kleur heeft als je bord, zal je opnieuw geneigd zijn om meer te eten dan wanneer je bord en je eten verschillen van kleur.
Lees ook: Wat? Een maagverkleining zonder operatie?
Allemaal kleine, simpele dingen waar we op kunnen letten om ons dieet een duwtje in de rug te geven. We gaan dus wel degelijk minder eten uit een kleiner bord!