In 4 eenvoudige stappen naar een minimalistische levensstijl
Stap 1: Wat betekent minimalisme voor jou?
Definieer voor jezelf wat jij verstaat onder minimalisme. Iemand die van nature uit al zeer ordelijk en georganiseerd is, zal hier een andere betekenis aan vasthangen dan iemand die rommelig is en van chaos houdt. Je kan minimalisme ontdekken op verschillende manieren. In essentie draait het rond bewustzijn en soberheid. Je gaat letterlijk terug naar de basis: wat heb je nodig en wat is overbodig? Dat is voor iedereen anders, waardoor iedereen op een andere manier minimalistisch kan leven. Vraag jezelf af waar jij gelukkig van wordt en welke spullen in huis daartoe bijdragen. Gaat minimalisme voor jou over bewuster omgaan met je geld of gaat het eerder over minder en bewuster nieuwe dingen aankopen? Draait het voor jou rond een bepaalde manier van reizen of rond een sobere levensstijl bij je thuis? Welke invulling je ook geeft aan het begrip, het gaat er uiteindelijk over dat je bewuster consumeert en niet meer op automatische piloot maar gewoon nieuwe zaken aankoopt. Het gaat over de focus op wat echt belangrijk is voor jou. Alle andere dingen zijn bijzaak. Beslis voor jou hoe jij minimalisme wil toepassen in je huis en dan kan je doorgaan naar stap 2.Stap 2: Gooi weg wat je niet gebruikt
Ongeacht welke invulling je aan het begrip minimalisme geeft, het gaat in de kern ervan altijd over ontspullen en overhouden wat je écht nodig hebt. Een tweede stap is logischerwijze het opruimen van je huis. Neem afscheid van de spullen die je niet nodig hebt en die alleen maar stof staan te vergaren. Alles wat je niet gebruikt, kan weggegooid worden. Je kan eens rondhoren in je omgeving of iemand anders iets kan gebruiken van wat je wegdoet, of je kan het aan een organisatie schenken die er zeker iets mee kan doen. Door je huis grondig op te ruimen, ga je zowel fysiek ruimte maken in je huis als mentaal ruimte maken in je hoofd. Plots heb je een mooi overzicht van alles wat je hebt én weet je dat je alles wat je ziet staan ook echt gebruikt. Alles flink opgeruimd? Op naar stap 3!
Lees ook: Hoe opruimen zorgt voor rust in je hoofd (en hoe je eraan begint)
Stap 3: Hergebruik spullen
Recyleren kan je leren, ook als je het niet gewend bent om met je overschotjes iets te doen. Je bent het misschien gewend om etensresten onmiddellijk weg te smijten of miskopen gewoon in je kast op te bergen, maar wie minimalistisch leeft gaat hier bewuster mee om. Heb je nog etensresten? Dan kan je die de dag erna misschien meenemen als lunch of gebruiken in een ander recept. Een miskoop gedaan? Dan zoek je een manier om iemand anders blij te maken met dat kledingstuk, want het heeft geen zin om dat bij te houden. Ook krantenpapier kan je bijvoorbeeld hergebruiken als cadeaupapier en ga zo maar door. In het vinden van oplossingen om spullen te recycleren en te hergebruiken kan je heel creatief zijn.
Lees ook: Zo kan je makkelijk zelf groenten kweken uit groentenafval
Stap 4: Investeer in duurzame spullen
Minimalisme en duurzaamheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wanneer je het aantal spullen die je koopt beperkt en bewuster nadenkt over welke aankopen je doet, wil je ook dat je spullen langer mee gaan en dus een duurzame levenscyclus kennen. Investeer daarom liever één keer in een product van goede kwaliteit, dan tien keer in producten van mindere kwaliteit. Duurzame items gaan langer mee en zijn die hogere prijs zeker waard, omdat je er op lange termijn veel meer uithaalt.
Lees ook: 4 simpele tips voor duurzame mode in jouw kleerkast
Dankzij deze vier eenvoudige stappen eigen jij jezelf die minimalistische levensstijl in no time helemaal toe in.