Heel wat mensen gaan er vanuit dat beginnen met sport op latere leeftijd niet zinvol is, omdat je vanaf 40-jarige leeftijd geleidelijk aan elk jaar meer spierkracht en spiermassa verliest. Hoe ouder je wordt, hoe meer vet je opslaat en hoe moeilijker je dat vet verbrandt, toch? Of niet? Je oefent zelf meer controle op je vetverbranding uit dan je denkt. Daarbij bestaat er alvast geen twijfel over één ding: beginnen met sporten is altijd een goed idee, ongeacht je leeftijd.
Afname van spierkracht
Ouder worden gaat gepaard met een jaarlijkse afname in spiermassa, uithoudingsvermogen en beweeglijkheid. Tussen 30- en 40-jarige leeftijd begint het lichaam af te takelen wat die factoren betreft. Vanaf ongeveer 70-jarige leeftijd verlies je zelfs tot 3,5% spierkracht en -massa per jaar. Naarmate je leeftijd stijgt, geraak je in het algemeen ook sneller vermoeid.
Althans, dat is wat de feitelijke cijfers ons vertellen. De realiteit is daarentegen helemaal anders. Tenminste, als je dat zelf wilt. De remedie om een afname in spierkracht, spiermassa en uithoudingsvermogen tegen te gaan, is heel simpel: bewegen. En daar komt nog extra goed nieuws bij, want het is namelijk nooit te laat om te beginnen met sport. Of je nu 20, 50 of 70 bent, elke vorm van beweging kan jouw lichamelijke gezondheid een boost geven. Wat conditie en spiermassa betreft, is beginnen met sport op latere leeftijd dus al zeker wél een aanrader. Een combinatie van cardio en krachttraining zorgen voor de beste resultaten.
Lees ook:
6 manieren om je metabolisme een boost te geven op oudere leeftijd
Hoger vetpercentage
Al gaat het op oudere leeftijd niet alleen over de mogelijke achteruitgang van je conditie en je spierkracht. Hoe ouder je bent, hoe hoger je vetpercentage klimt, klinkt het regelmatig. Al vereist deze stelling wel een flink woordje uitleg. Het klopt inderdaad dat je door het verouderingsproces meer en sneller vet opslaat in tegenstelling tot je jongere jaren. Om de afname van bepaalde hormonen te compenseren, slaat het lichaam meer hormonen op in de vorm van vetweefsel. Zo wil je lichaam je hormonen in balans houden, wat jammer genoeg tot meer vetopslag leidt. Daarnaast sporten we meestal minder naarmate we ouder worden, waardoor je heel wat spieren verliest. Tot slot vertraagt minder beweging je metabolisme, waardoor je minder energie en bijgevolg minder vet verbrandt.
Je vetpercentage is dus inderdaad hoger door verschillende factoren, maar opnieuw kan je hier zelf heel wat aan doen. Door je in je voedingspatroon te focussen op gezonde voeding en regelmatig te bewegen, kan je meer vet doen verdwijnen dan je denkt. Ja, zelfs wanneer je in de meno- of penopauze zit. Het enige wat je misschien wat meer moet hebben om al het vet te verbranden op oudere leeftijd? Geduld.
Lees ook:
Afvallen tijdens de menopauze: dit moet je erover weten
Nooit te oud
Beginnen met sport op latere leeftijd is dus altijd een goed idee en absoluut zinvol. Vergeet niet dat je jouw lichaam jong houdt wanneer je in beweging blijft. Daar komt nog bij dat leeftijd en 'ervaring' wat sport betreft, totaal geen verschil maken wat sportprestaties betreft. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zowel ouderen die altijd al hebben gesport als ouderen die nog maar net starten met sport beide even makkelijk spiermassa aanmaken. Het gaat er dus niet om wanneer je begint met sporten, het draait rond het feit dàt je sport. Zo kan wie 50 jaar is en regelmatig sport zelfs een betere conditie hebben dan iemand van 20 jaar die nooit sport. Laat je niet ontmoedigen door je oudere leeftijd om uit de startblokken te schieten: het heeft sowieso een effect op je gezondheid. Dat effect zou zelfs al na 3 tot 6 weken voelbaar zijn. Een ideale motivatieboost.
Lees ook:
Dit is waarom buikvet gevaarlijk is (en zo verbrand je het)
Lichamelijke voordelen van beginnen met sport op latere leeftijd
Beginnen met sport op latere leeftijd is niet alleen voordelig voor je conditie, je metabolisme, je vetverbranding en je spiermassa. Er zijn nog heel wat andere voordelen aan verbonden. Lichamelijke activiteit is een van de beste remedies om langer gezond te blijven. Ook neemt je lichaam door voldoende lichamelijke beweging makkelijker essentiële voedingsstoffen, mineralen, eiwitten en vitaminen op. Dat kan soms een probleem zijn naarmate je ouder wordt. Daarnaast blijken ouderen die sporten langer mobiel te blijven en een sociaal actiever leven te leiden. Alsof dat nog niet genoeg voordelen zijn, profiteert ook het geheugen van de zuurstof die jouw dagelijkse dosis lichaamsbeweging vrijmaakt, wat onder andere geheugenziektes tegengaat.
Lees ook:
Dit is waarom sporten voor een gezond brein zorgt
Laat je dus niets wijsmaken: beginnen met sport op latere leeftijd is àltijd zinvol. Al geldt hier vanzelfsprekend het principe hoe vroeger, hoe beter.