Zo kan je het best jouw gezonde voeding bewaren
Een gezonde levensstijl leiden is al een goed begin, maar die gezonde voeding op de juiste manier bewaren, is soms nog een probleem. Vaak laden we onze winkelkar helemaal vol met verse groenten en heerlijk fruit, om na een week tot de conclusie te komen dat we niet alles hebben opgekregen. Veel eten is ondertussen ook slecht geworden. Zonde van de voedselverspilling. Dankzij deze praktische tips kan je makkelijk jouw gezonde voeding bewaren.
Temperatuur
De temperatuur van je koelkast mag nooit hoger zijn dan 7 graden. Het liefst stel je hem in op 4 graden. Dat is de ideale temperatuur om te voorkomen dat bacteriën en schimmels een kans krijgen om te groeien en dat het eten zo sneller bederft. De temperatuur in je koelkast verschilt afhankelijk van de plaats waar je eten zich in de koelkast bevindt. Onderaan in een normale koelkast zijn de warmste zones van 7 graden, het middendeel heeft de laagste temperatuur en bovenaan schommelt die idealiter tussen 4 en 5 graden. De onderste schappen zijn daardoor ideaal om groenten en fruit te bewaren, het midden is perfect voor vlees en vis, terwijl bovenaan best zaken zoals kaas bewaard worden.
Snel invriezen
Ook je diepvries moet een bepaalde temperatuur hebben. Die schommelt meestal tussen -18 graden en -24 graden. Je kan de diepvries eigenlijk beschouwen als een hulpmiddel om de houdbaarheid van eten te verlengen. Wel eet je voeding die je hebt ingevroren best binnen de zes maanden op, anders is het niet meer zo gezond. Verder is het belangrijk om de voeding snel in te vriezen. Dat verhindert de groei van micro-organismen en bacteriën, waardoor er kleinere ijskristallen gevormd worden en er dus minder actieve voedingsstoffen verloren gaan door het invriezen. Hoe groter de ijskristallen, hoe meer schade er aan het voedsel wordt toegebracht. Daardoor verdwijnen vitaminen, mineralen en eiwitten uit de voeding in de vorm van vocht dat verdwijnt tijdens het ontdooien.
Laat warm eten eerst afkoelen
Heb je nog een overschotje van je verse maaltijd dat je de dag erna nog graag wil opeten? Als het een warme maaltijd is, laat die dan eerst even afkoelen buiten de koelkast. Als je warm eten onmiddellijk in de koelkast zet, is het temperatuurverschil te groot. De warmte zal de temperatuur in jouw koelkast doen stijgen, waardoor het eten zelf sneller slecht wordt. Een tweetal uur afkoelen is perfect.
Maak je koelkast regelmatig proper
Je koelkast moet je minstens elke maand één keer schoon maken. Doe dat heel grondig zodat je geen enkel hoekje mist. Zo voorkom je dat jouw koelkast een echte broeiplaats voor bacteriën wordt. Hoe meer bacteriën, hoe sneller je voeding slecht wordt. Je vriezer ontdooi je om de drie maanden, zodat hij optimaal kan functioneren.
Lees ook: 4 simpele tips om je huis beter te maken voor je gezondheid
Door op deze verschillende dingen te letten, is het makkelijker om jouw gezonde voeding te bewaren!