Hoewel er steeds meer aandacht uitgaat naar het mentale welzijn is het toch nog steeds moeilijk voor velen om hierover te praten met mensen in de omgeving. Nog moeilijker is het soms om goed te weten hoe je anderen met mentale problemen kan helpen en hoe je hen kan steunen. Ondanks het feit dat mentale problemen meer bespreekbaar zijn tegenover enkele jaren geleden kan de openheid hierover toch nog groeien. Jij kan iemand in jouw omgeving daarmee helpen.
Wees eens eerlijk: hoe vaak vraag je aan iemand hoe het gaat? Hoe vaak wil je dan ook een oprecht antwoord horen in plaats van het gewone 'goed'? Wat praten over wat er zich echt in ons afspeelt betreft, kan onze maatschappij nog heel wat leren. Gelukkig zijn mentale problemen al iets meer bespreekbaar en zijn er heel wat mensen die openlijk uiten hoe ze zich echt voelen. Dat geestelijke welzijn is enorm belangrijk om je over de hele lijn goed en gezond te voelen.
1. Vraag hoe het écht gaat
Dat brengt ons logischerwijze bij de eerste tip om vrienden met eventuele mentale problemen te steunen. Neem geen genoegen met 'goed' als standaardantwoord wanneer je aan iemand vraagt of alles wel goed gaat. Zeker niet wanneer je je eigenlijk zorgen maakt over die persoon. Door jezelf open te stellen en te laten blijken dat je openstaat om naar die persoon zijn gevoelens te luisteren, creëer je een veilige context om de andere persoon zijn hart te laten luchten. Zo is de stap om zelf hulp te vragen ook al kleiner, want je biedt het uit jezelf aan. Echte vriendschap is er zijn voor de andere persoon, ongeacht met welke problemen hij zit.
Lees ook:
Gelukkig worden? Dit is wat je moet vermijden
2. Minimaliseer niets
Heb je die ene vriendin eindelijk kunnen overhalen om te vertellen waar ze mee zit? Ga het dan niet minimaliseren. Wanneer de andere persoon beslist om jou in vertrouwen te nemen, moet je dat vertrouwen beschermen. Het probleem kan dieper zitten dan je vermoedt. Ga dus niet tegen iemand die vertelt hoe moeilijk ze het vindt om al haar verantwoordelijkheden te combineren, zeggen dat "iedereen het toch druk heeft". Zo minimaliseer je de gevoelens en laat je de andere achter met het gevoel dat hij overdrijft. Het belangrijkste is luisteren en raad geven zonder een oordeel te vormen. Je kan niet tegen iemand anders zeggen dat zijn gevoelens niet juist zijn of dat hij dat niet moet voelen. Dat neemt de gevoelens van die andere persoon niet miraculeus weg. Neem het probleem serieus en luister. Meer dan er zijn voor die persoon kan je niet doen.
Lees ook:
Wat je lichaamstaal verklapt over je emoties
3. Laat subtiel merken dat je er bent
De kans is klein dat je écht iets aan de situatie kan veranderen of de gevoelens van de andere kan wegnemen. Dat betekent natuurlijk niet dat kleine beetjes niet helpen. Zeker wat luisteren en er voor iemand zijn betreft, zijn de kleinste gebaren de dingen die het meest betekenen. Maak duidelijk aan die persoon dat je er bent voor hem door geregeld een update te vragen over de situatie of eens een berichtje te sturen. Laat duidelijk merken dat je altijd bereidt bent om te helpen waar nodig. Op die manier geef je de persoon een geborgen gevoel, waardoor hij weet dat hij altijd bij jou terechtkan, ongeacht of het over mentale problemen gaat of over iets anders.
Lees ook:
Beter omgaan met emoties doe je zo
4. Zoek mee naar hulp
Heb je het gevoel dat jouw vriend of vriendin de mentale problemen niet alleen kan oplossen? Stel dan voorzichtig voor om samen professionele hulp te zoeken. Het feit dat jij voorstelt om erin mee te gaan en mee op zoek te gaan naar een oplossing, maakt de drempel voor de andere persoon kleiner om van hulp ook daadwerkelijk werk van te maken. Soms is de aanmoediging van een vriend of vriendin dat nodige duwtje in de rug om te beseffen dat het oké is om hulp te zoeken om mentale problemen het hoofd te bieden.
Lees ook:
Meer voor jezelf zorgen is verplicht als je deze 4 signalen herkent
Mentale problemen kunnen heel veel van jouw gemoedsrust in de weg staan. Het is belangrijk om zowel bij jezelf als bij anderen te erkennen wanneer het tijd is om extra steun te bieden of te krijgen. Daar hoef je jezelf absoluut niet voor te schamen. Mentale gezondheid gaat voor.