Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
opgeblazen buik

Opgeblazen buik? 3 fouten om nooit meer te maken

Een opgeblazen buik met een opgezet gevoel ontstaat door een ophoping van gassen in de maag of dikke darm... met vervelende winderigheid tot gevolg. Kijk na of je niet 1 van deze kanjers van fouten maakt:

1. Slordig kauwen

Prop jij je lunch haastig in je mond terwijl je blijft werken in een rumoerige omgeving? Daar situeert zich waarschijnlijk al het grootste deel van het probleem! Door de stress (en gebrek aan aandacht) loop je immers meer risico op spijsverteringsstoornissen. Bovendien begint een goede spijsvertering met langzaam en aandachtig kauwen. Hoe kleiner de voedselmassa, hoe makkelijker de vertering. Door goed te kauwen, wordt meer speeksel afgescheiden, wat helpt om voeding af te breken. Ga dus rustig zitten om te eten, het liefst nog met een beetje klassieke muziek op de achtergrond en schenk je volle aandacht aan wat je proeft. Kauw elke hap traag fijn.

2. Frisdrank of koffie na de maaltijd

Bubbels in je buik? Niet bevorderlijk om dat overtollige gas in je buik weg te krijgen, natuurlijk! Ook bruiswater is geen slim idee. Ook koffie als digestiefje is minder goed; want het versnelt de vertering, maar op een vrij agressieve manier. Sommige planten staan erom bekend dat ze de transit op een natuurlijke manier stimuleren. Zo verminder je dat vervelende opgeblazen gevoel of winderigheid. Maak er dus een gewoonte van om na het eten je gebruikelijke kopje koffie (of zoete prik!) te vervangen door kruidenthee tegen een opgeblazen buik. Munt, melisse, venkel, tijm of kamille zijn allemaal uitstekende opties.

3. Je eet dingen die voor gas zorgen

Om winderigheid te verminderen, eet je best niet te veel voedingsmiddelen die gisten in je maag, zoals broccoli of bloemkool. Als je lijn je lief is, eet je vast al weinig vette maaltijden. Goed zo, want die zorgen gegarandeerd voor een opgeblazen buik! Je overdrijft ook beter niet met look, ui en prei. Ook producten met lactose of fructose zijn soms moeilijk verteerbaar. Vermijd ook kauwgom, want dat is bij uitstek het soort aardigheidje waar je massa's lucht bij naar binnen hapt! Blijf je toch nog last hebben? Supplementen op basis van plantaardige kool helpen om de gassen in het spijsverteringskanaal te absorberen. Of vraag je arts of apotheker naar een kuur met probiotica om je darmflora te herstellen.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"