Doorgaan naar inhoud
munt

Zoveel gezondheidsvoordelen heeft munt voor jouw lichaam

De frisse muntsmaak is er eentje die ons hartje helemaal heeft gewonnen. Dat het muntplantje populair is, staat vast. Hoe verklaar je anders dat je het terugvindt in muntthee, mojito's en zelfs in tandpasta? De munt smaakt fris en geeft heel wat gerechtjes die extra touch die ze nog nodig hebben. Al is munt veel meer dan een smaakmaker alleen. Dit zijn alle gezondheidsvoordelen van munt voor jouw lichaam en geloof ons: dat zijn er heel wat.

Meer over munt

munt Munt is afkomstig van de muntplant en is eigenlijk een kruid met de naam mentha. Dit kruid behoort tot de lipbloemfamilie. Een familie waar onder andere ook basilicum toebehoort. Een van de sterkste kenmerken van mentha is zijn enorm sterke geur. Het is dan ook niet voor niets dat munt als geur- en smaakstof aan heel wat zaken toegevoegd wordt. Wat verse munt is ideaal om als afwerking voor een heerlijk afslankend* drankje zoals een alcoholvrije mojito te gebruiken, maar ook als sierplant is de muntplant een toppertje voor in het interieur.

Lees ook: Deze planten hebben een geneeskrachtige werking

1. Bevordert spijsvertering

buikvet Aangezien munt vol antioxidanten zit, is het plantje heel goed voor je maag en je spijsvertering. Dat komt mede door het aanwezige bestanddeel menthol. Deze stof geeft de enzymen in de spijsvertering een extra duwtje in de rug. Tijdens de spijsvertering moet de voeding afgebroken worden tot voedingsstoffen, zodat het lichaam deze kan opnemen om vervolgens te gebruiken als brandstof. Menthol helpt de gladde spieren van de maag beter functioneren, waardoor die spieren sneller werken en vlotter verteren. Dit zorgt er onder andere voor dat je minder last hebt van een opgeblazen gevoel, winderigheid en maagkrampen.

Lees ook: De 6 beste tips voor een optimale spijsvertering

2. Werkt ontstekingsremmend

alcohol huid Die antioxidanten zijn natuurlijk niet alleen maar goed voor de spijsvertering. Verder werken deze ook ontstekingsremmend en remmen ze de ontwikkeling van vrije radicalen meteen af. Daarbij krijgen de antioxidanten een handje hulp van de fytonutriënten. De fytonutriënten vind je steeds terug in planten en kruiden en deze gaan het lichaam helpen om heel wat processen te vergemakkelijken en de balans in het lichaam wat te herstellen. In dit geval verkleinen ze de kans op een ontsteking en schade aan lichaamscellen. Munt gaat chronische ontstekingen en kleine ontstekingen in de vorm van acne tegen.

Lees ook: Een zuivere huid dankzij deze 5 natuurlijke voedingsmiddelen

3. Sterker immuunsysteem

munt Ook hier spelen de antioxidanten weer een belangrijke rol. Daarnaast zit munt vol met andere voedingsstoffen zoals de vitaminen B, C, D, E, calcium en fosfor. De combinatie van die vitaminen en mineralen versterken het immuunsysteem, waardoor je lichaam beter bestand is tegen infecties, ontstekingen en ziektes in het algemeen. Wie had gedacht dat bijvoorbeeld een alcoholvrije mojito met wat munt goed was om ziekte tegen te gaan? Dat moet je ons geen twee keer vertellen.

4. Vermindert stress

mentale gezondheid Het karakteristieke aroma van munt wordt vaak gebruikt in onder andere aromatherapie om stress te verlichten. Munt kan namelijk het zenuwstelstel kalmeren. De geur helpt je te relaxen, waardoor je eindelijk wat meer kan ontspannen. Dat komt omdat munt helpt bij de aanmaak van de neurotransmitter serotonine. Die neurotransmitter affecteert je humeur, je emoties en je geestelijke welzijn in het algemeen.

Lees ook: 5 natuurlijke manieren om stress te verlichten

5. Betere mondhygiëne

wittere tanden Die munt die je terugvindt als bestanddeel van je tandpasta, zit daar uiteraard in met een reden. De ontstekingsremmende effecten van munt komen bij het tandenpoetsen zeer goed van pas. Door de antibacteriële werking heeft de muntplant de ideale zuiverende werking om mondbacteriën en de daarmee gepaard gaande onfrisse geurtjes te verwijderen. Wil je nog een extra frisse adem? Dan kan je een muntblaadje op je tandenborstel leggen en er goed mee wrijven over je tandvlees. Works like a charm!

Lees ook: Tandenpoetsen: wat is nu het beste tijdstip?

Voeg dus maar vlug wat munt toe aan je favoriete gezonde zomerdrankjes en gerechtjes, want deze gezondheidsvoordelen krijg je er allemaal voor in de plaats! *Matcha groene thee ondersteunt de gewichtscontrole en heeft een gunstige invloed op het vetmetabolisme.

Vorig artikel Ken je deze handige tips tegen fruitvliegjes al?
Volgend artikel Dit is het schokkerende effect van de zon op je huid