Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
zoete aardappel

Dit is de gezondste manier om zoete aardappel te bereiden

De zoete aardappel is een variant van de aardappel die we maar al te graag op ons menu zetten. De zoetere variant smaakt net dat tikkeltje beter dan de gewone aardappel en brengt bovendien heel wat gezondheidsvoordelen met zich mee. Toch moet je oppassen met de manier waarop je de knol klaarmaakt. Dat is belangrijk om alle vitaminen, mineralen en voedingsstoffen die erin zitten te kunnen opnemen in je lichaam. De bereidingswijze kan namelijk veel vitaminen of mineralen verloren doen gaan. Dit is de gezondste manier om zoete aardappel klaar te maken.

Gezondheidsvoordelen

zoete aardappel gezonder Eerder berichtten we al over de verschillen tussen de zoete aardappel en de gewone aardappel. Een van de grootste verschillen bleek de glycemische index te zijn. De zoete aardappel heeft een lagere glycemische index dan de gewone aardappel. Dat houdt in dat de koolhydraten van een gewone aardappel sneller in het bloed worden opgenomen dan bij een zoete aardappel. Die lagere glycemische index komt door een hogere hoeveelheid vezels, waardoor je ook sneller voldaan zal zijn na het eten van de zoetere variant. Verder is het een bron van vitamine B6, fosfor, ijzer, koper, selenium, zink, jodium, B-vitaminen en vitamine E. Het zou dus jammer zijn om al deze mineralen en vitaminen verloren te laten gaan door een foute manier van bereiding.

Lees ook: RECEPT: Stamppot met tempé en zoete aardappel

Bereiden

zoete aardappel gezonder Hoe kan je de zoete aardappel nu het best klaarmaken om alle gezonde stoffen te behouden? Koken of stomen zou in dit geval beter zijn dan bakken of roosteren. Zo blijven de antioxidanten in de zoete aardappel het best bewaard. Als je op microscopisch niveau kijkt hoe je de aardappel klaarmaakt op verschillende manieren, zie je dat wanneer je deze kookt, de moleculen ervan beter in tact blijven. Het zetmeel gaat zo ook beter binden, waardoor de voedingsstoffen makkelijker opgenomen kunnen worden. Verder is het koken ervan ook nog eens beter voor de bloedsuikerspiegel en is de glycemische index van gekookte zoete aardappelen nog de helft minder dan wanneer je deze bakt of roostert.

Lees ook: Minder honger, en 3 extra redenen om (nog) vaker zoete aardappel te eten

Nu weet je wat je te doen staat om de knol zo gezond mogelijk klaar te maken!

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo