Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud

Afslank tips en tricks

Schrap koolhydraten NIET uit je eetpatroon

Koolhydraten volledig verbannen uit je voeding is absoluut niet nodig als je wilt afslanken. Omdat je lichaam koolhydraten nodig heeft als energiebron om goed te kunnen functioneren. Ook je hersenen hebben glucose uit koolhydraten nodig om helder te kunnen denken.

Wat je wel kan – en ook best – doet, is bewust letten op welk type koolhydraten je eet: de simpele of de complexe. Geen paniek, complexe koolhydraten klinken complexer dan ze zijn.

Complexe, of trage, koolhydraten zijn langzame koolhydraten. Die naam doet al vermoeden dat je lichaam deze koolhydraten op een rustig tempo opneemt en verwerkt. Daardoor zal de glucose die zich bevindt in je voeding trager omzetten in suiker. Hierdoor stabiliseert je bloedsuikerspiegel en voel je je veel langer verzadigd. Dit is het type koolhydraten waar je lichaam baat bij heeft.

Naast langzame koolhydraten bestaan er ook de snelle koolhydraten. Die koolhydraten doen zeer snel glucose in je bloed terechtkomen, waardoor je bloedsuikerspiegel piekt. Hierdoor krijg je sneller opnieuw honger! Snelle koolhydraten bevatten bovendien een grotere hoeveelheid glucose dan complexe koolhydraten. Die overtollige glucose slaat je lichaam dan op als vet.

Eet niet meer, noch minder, maar eet genoeg

Heb jij al vaak veel minder gegeten om te proberen af te vallen? Dat werkte niet of leverde je alleen maar resultaten op de korte termijn op? Dan ben je niet alleen!

Omdat het een groot misverstand is dat je minder moet eten om af te vallen. Je moet juist eten, en leren luisteren naar je lichaam. Hoe doe je dit? Door te focussen op wat je lichaam nodig heeft en je bewust te worden van elke hap die je neemt.

We raden je aan om minstens vijf keer per dag te eten, om je spijsvertering en je metabolisme optimaal te laten werken. Afslanken zonder honger te lijden? Het kan! Geef toe, dat klinkt al veel leuker dan minder eten, toch?

Drink water, water, water

Voldoende water drinken om gehydrateerd te blijven, is één van de belangrijkste pijlers voor wie gezond wil worden en wil afslanken. Maar dan hebben we het wel over plat water! Bruiswater heeft – gek genoeg - meer gemeen met je favoriete frisdrank dan je zou vermoeden.

Net zoals frisdrank, bevat bruiswater koolzuur. Je denkt misschien dat de bubbeltjes voor een verfrissend effect zorgen, maar voor je lichaam zijn ze allesbehalve een verfrissing. Het koolzuur zorgt voor extra lucht in je maag- en darmstelstel, waardoor je sneller last hebt van een opgeblazen buik en winderigheid.

Eet volledige stukken fruit en groenten waarin je echt moet bijten

Door in een vaste groente of stuk fruit te bijten, ga je jouw spijsvertering activeren. Pure vruchten waar je in moet bijten, zorgen ervoor dat je langer verzadigd blijft.

Dat je met sapjes, smoothies en soep snel op je gedroomde gewicht geraakt, kan zeker kloppen. Alleen… dat gedroomde gewicht zal al snel weer gewoon…. een vluchtige droom zijn. Als je enkel voor een zeer korte termijn wilt afvallen, zijn deze gemixte, tot vloeistof geperste stukken fruit en groenten een goed idee. Eens je weer normaal begint te eten, zullen die verloren kilo’s er jammer genoeg ook weer aanvliegen.

Lees de etiketten van de voeding die je aankoopt

Door na te gaan wát je eet, ga je snel leren welke ingrediënten je het best vermijdt. Zelfs in je kippenwit zitten er vaak verdoken suikers, zonder dat je het zelf beseft. Toch gaat het hier niet alleen maar over suiker. Je ontdekt vaak varianten van suiker zoals dextrose, een zoetmiddel, maltodextrine, glucose, maltitol, mout, fructose, sacharine en sorbitol in ingrediëntenlijsten. Je lichaam heeft die toegevoegde stoffen absoluut niet nodig. Ze zijn vaak de reden waarom je niet afslankt. Hoe minder (nutteloze en slechte) ingrediënten en hoe puurder, hoe beter!