Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
Zwangerschapskilo's: hoeveel mag je bijkomen tijdens je zwangerschap?

Zwangerschapskilo's: hoeveel mag je bijkomen tijdens je zwangerschap?

Zwangerschapskilo's. Of je het nu leuk vindt of niet, eten voor twee is niet nodig en dus geen excuus om je tijdens je zwangerschap vol te stoppen met ongezond eten. Beter eet je voldoende en gezond om op een gezonde manier bij te komen. Dan is het ook gemakkelijker om na de bevalling van die extra kilo's af te komen.

Richtlijnen voor gewichtstoename tijdens de zwangerschap

Er bestaat geen eenduidig antwoord op de vraag hoeveel je precies mag bijkomen tijdens je zwangerschap. De juiste gewichtstoename hangt af van verschillende factoren, waaronder je BMI voor de zwangerschap. Ook jouw gezondheid en die van je baby spelen een rol. Bepaal samen met de gynaecoloog, vroedvrouw of arts, wat voor jou een gezond gewicht is om bij te komen.

Er zijn wel een aantal algemene richtlijnen:

Gewicht voor de zwangerschap - Aanbevolen gewicht om bij te komen*

Ondergewicht (BMI onder 18,5) -  13 to 18 kg

Normaal gewicht (BMI 18,5 - 24,9) -  11 to 16 kg

Overgewicht (BMI 25 - 29,9)  - 7  - 11 kg

Obese** (BMI 30 of meer)  - 5  - 9 kg

Als je overgewicht hebt

Zwangerschapskilo's: hoeveel mag je bijkomen tijdens je zwangerschap?Overgewicht vóór de zwangerschap verhoogt het risico op verschillende zwangerschapscomplicaties, waaronder zwangerschapsdiabetes, hoge bloeddruk, zwangerschapsvergiftiging en een groter risico op een keizersnede. Overleg met je gynaecoloog/vroedvrouw of arts om te bepalen wat in jouw geval het beste is en om je gewicht tijdens de hele zwangerschap onder controle te houden.

Wanneer je ondergewicht hebt

Als je ondergewicht had voor je zwangerschap, is het essentieel om een redelijke hoeveelheid bij te komen wanneer je zwanger bent. Zonder het extra gewicht zou je baby wel eens kleiner kunnen zijn dan verwacht.

Als je te veel bijkomt

Te veel gewicht bijkomen tijdens de zwangerschap kan het risico op gezondheidsproblemen van je baby verhogen, bijvoorbeeld dat ze aanzienlijk groter is dan gemiddeld (foetale macroscomie). Ben je zwanger van een macrosome baby, dan kan het gebeuren dat de placenta tijdens de zwangerschap niet aan de groeibehoeften van je kind voldoet, waardoor ze onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Je loopt ook een verhoogd risico op zwangerschapsgerelateerde hoge bloeddruk, zwangerschapsdiabetes, een langdurige bevalling en de noodzaak van een keizersnede of bevalling voor de uitgerekende datum. Een overmatige gewichtstoename tijdens de zwangerschap kan ook het risico op gewichtstoename na de bevalling verhogen en het risico op bloedstolsels in de postnatale periode vergroten.

Waar gaan die zwangerschapskilo's tijdens de zwangerschap heen?

Je baby weegt ongeveer 3 tot 3,6 kilo. Maar hoe zit het met de rest van de kilo's? Een voorbeeld van hoe de zwangerschapskilo's verdeeld kunnen worden: Zwangerschapskilo's: hoeveel mag je bijkomen tijdens je zwangerschap?

Grotere borsten: ongeveer 0,5 tot 1,5 kilo

Grotere baarmoeder: ongeveer 1 kilo

Placenta: ongeveer 0,7 kilo

Vruchtwater: ongeveer 1 kilo

Verhoogd bloedvolume: 1,5 tot 1,8 kilo

Verhoogd vochtvolume: 1 tot 1,5 kilo

Opslag vet: 2,5 tot 3,5 kilogram

Bijkomen gedurende de zwangerschap

In het eerste trimester komen de meeste vrouwen niet veel bij, zeker wanneer je kampt met ochtendmisselijkheid. Als je start op een gezond of normaal gewicht, zou je in de eerste maanden zo'n halve tot 2 kilo bij moeten komen. Je hoeft hiervoor niet extra te eten, enkel gezond. Zwangerschapskilo's: hoeveel mag je bijkomen tijdens je zwangerschap?Een gestage gewichtstoename is belangrijker wanneer je in het tweede en derde trimester terechtkomt - vooral als je start op een gezond gewicht of ondergewicht. Volgens de algemene richtlijnen komt je ongeveer een halve kilo per week bij tot aan de bevalling. Een extra 300 calorieën per dag - een half broodje en een glas magere melk - kan genoeg zijn om dit doel te bereiken.

Voor vrouwen met overgewicht of een BMI van 30 of hoger, suggereren de richtlijnen een gewichtstoename van ongeveer 0,2 kilo per week in het tweede en derde trimester. Probeer een glas magere melk of een extra snee kaas en een portie vers fruit aan je dieet toe te voegen.

Bijkomen onder begeleiding

Jouw vroedvrouw, gynaecoloog of arts zal je gewicht goed in de gaten houden. Om je gewichtstoename tijdens de zwangerschap op peil te houden, kan hij of zij suggesties doen om het aantal calorieën te verhogen of te verminderen als dat nodig is. Ga in elk geval tijdens je zwangerschap nooit zelfstandig aan de slag met een dieet!

 

Zwangerschapskilo's kwijtspelen na de bevalling?

SkinnyLove is 100% natuurlijk, veilig en gezond. Het is een efficiënte vermageringskuur¹ die dankzij de combinatie van krachtige, natuurlijke ingrediënten écht werkt. De kuur bestaat uit zowel een ochtend- als een namiddagcomponent: voeg het poeder aan je water toe en gebruik het naast je normale voedingspatroon. Meer hoef jij niet te doen, SkinnyLove doet de rest!  Lees meer

 

*Bron: Institute of Medicine **U bent obees. Op lange termijn heeft u een hoger risico op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en suikerziekte type II. Ook op je zwangerschap heeft een hoge BMI een negatief gevolg. Voor uw gezondheid is het aangewezen alvorens de zwangerschap gewicht te verliezen. Zelfs een gewichtsverlies van 10% van uw huidige gewicht (bv. Iemand van 90 kg verliest 9 kg), is een hele vooruitgang voor uw gezondheid. Bron: UZLeuven
Bron artikel: Mayoclinic.org
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"