Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
nieuwe hobby

3 redenen om nu een nieuwe hobby te starten (+3 originele ideeën om NU te starten)

Ben jij ook zo iemand die zich helemaal concentreert op het werk en daarom geen tijd heeft voor 'n hobby? Helemaal fout! De juiste hobby vinden kan helpen tegen somberheid en spanningen, zorgen voor een gezonder hart en stress aanzienlijk doen dalen.

Minder stress en een sterker hart staan gelijk aan een langer leven. Wees dus maar zeker dat je vrije tijd je leven kan redden!

1. Geen luxe

Tijd maken voor de juiste hobby is geen luxe maar een noodzaak. Voor onze geestelijke energie hebben we een evenwicht nodig tussen inspanning en herstel. Je verdiepen in een hobby is een geweldige manier om jezelf op te laden en te verfrissen. Je gedachten verleggen op iets dat niets met je werk of gezin te maken heeft, is perfect om stress aan banden te leggen. Door je te focussen op wat je plezier geeft, zoals een cursus naaien of zingen, leg je malende gedachten stil. Natuurlijk wíllen we dat allemaal wel, maar is het vaak de tijd die ontbreekt.

De oplossing om kostbare tijd te winnen? TV en sociale media zo veel mogelijk verbannen. Hoewel een half uurtje voor de buis gezond is, wordt het gevaarlijk als de balans de andere kans op helt en je meer dan 3 uur per dag aan passieve vrijetijdsbesteding besteedt. Het probleem met dit soort besteding van je vrije tijd is dat je kijkt naar hoe mensen hun hobbies voor hen laten werken, in plaats van zelf van een hobby te genieten!

2. Meer zelfvertrouwen

Leren is 1 van de 5 welzijnsverhogende activiteiten, die garant staan voor een rijk gevuld en (met een beetje geluk) lang leven. Contacten onderhouden, bewegen, geven en mindfulness horen samen met blijven leren tot de activiteiten die bijdragen tot meer welzijn en geluk. Leren houdt je geest jong, en zorgt ervoor dat je zelfbeeld opkrikt.

3. Kans om te veranderen

Last but not least is kiezen voor een hobby in je leven een kans om als mens te veranderen. Op school, thuis en op je werk wordt je door anderen vaak in een hokje gestopt. 'Jij bent niet het sportieve type, dus zou ik maar niet starten met een marathon' of ' Je zingt zo vals als een kat, blijf jij maar weg uit de muziekschool!' Heb jij ook al zo'n soort opmerkingen gehoord? Wie zegt dat ze niet gebaseerd zijn op jaloezie? Laat je er niet door kisten, en vooral, niet in een hokje stoppen. Verbaas vriend en vijand door een nieuwe uitdaging aan te gaan, en ook jezelf!

Aan deze hobby's had je vast nog niet gedacht...

Kaarsen gieten

Kaarsjes maken is makkelijker dan je denkt. Experimenteer met verschillende geurtjes tot je dat perfecte aroma vindt voor dat heerlijke badmoment, of je speciale (wekelijkse) verwenavond.

Zelf bio-zeep maken

Met zeepvlokken van 'Savon de Marseille' en water kom je al een heel eind! (H)eerlijk, goedkoop en persoonlijk!

Maak een 'mixed arts' collage

Een collage of vision board kan je helpen om een duidelijker beeld te krijgen van de dromen die je najaagt.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"