Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
bio kiezen

Deze dringende redenen om voor bio te kiezen mag je niet negeren

Kiezen voor bio: voor sommige mensen een evidentie, anderen zien er het nut niet van in. Je hoort dan ook vaak allerlei tegenwerpingen, zoals ' je moet toch ergens aan doodgaan' of 'bio is veel te duur'. Toch is bio beter, en wel om deze redenen:

1. Volop smaak

Ga in gedachten even terug naar die vakantie bij de boer in Frankrijk, of in een klein Spaans kuststadje. Waren die tomaten en komkommers niet om van te snoepen? Waarschijnlijk kwamen ze recht van het veld op jouw bord terecht. Weet je trouwens waarom eten uit het zuiden zo goed werkt voor je gezondheid? Hier kan je het checken. Biogroente en fruit is voller van smaak, en dat is misschien nog wel de belangrijkste reden om voor bio te kiezen. Zo smaakt een tomaat die op biologische wijze is geteeld nog écht naar tomaat. Dat komt vooral door de langzame groei van bioproducten. Puur natuur betekent respect voor het natuurlijke ritme van elk gewas. Biogroente en fruit krijgt met andere woorden rijm te tijd om te rijpen en uit te groeien tot een ware smaaksensatie.

2. Meer antioxidanten, vitaminen en mineralen

Je hebt vast wel al gehoord dat we extra vitaminen en mineralen moeten slikken omdat de inhoud van onze groentelade niet meer zo voedzaam is. Gedeeltelijk klopt dat wel, want groenten en fruit die industrieel geteeld zijn bevat door toedoen van pesticiden veel minder voedingswaarde. Vul je echter je groente-of fruitmandje met bio, dan gaat deze stelling niet meer op. Nog steeds niet overtuigd? Weet dan dat de rode paprika die we een halve eeuw geleden aten voor de grote hoeveelheid vitamine C niet meer de paprika is die je nu in de rekken vindt. Nog een voorbeeldje? In biotomaten zit maar liefst 55 % meer vitamine C dan in bewerkte exemplaren.

3. Biogroente en fruit is gezonder

Ze zijn een belangrijke bron van voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Bio-groenten werken beter in op onze cholesterol en bloeddruk en beschermen ons organisme tegen hart-en vaatziekten. Bovendien verlagen ze het risico op diabetes. Kortom: bio kiezen is verstandig kopen! Koop zo veel mogelijk lokaal en volgens het seizoen. Volgens milieuspecialisten is deze bewuste keuze ook de enige manier om voedingsrijk eten te garanderen voor onze kleinkinderen. Alleen door de natuur te respecteren blijft het ecosysteem intact. Zo kunnen ook de volgende generaties zonder problemen gezond voedsel verbouwen.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"