Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
smartphone minder gebruiken

3 efficiënte manieren om je smartphone minder te gebruiken

Wees eens eerlijk: besef jij hoeveel keer je per dag je smartphone vastneemt? De kans is groot dat je het antwoord erop niet weet, maar dat je jezelf er wel van bewust bent dat het getal veel te hoog ligt.

Hoog tijd om terug te keren naar de realiteit. Hier vind je drie efficiënte manieren om je smartphone minder te gebruiken.

Virtuele realiteit

smartphone minder gebruiken

We zijn verslaafd aan een virtuele realiteit. Echt waar, de wereld die zich afspeelt in je smartphone of op je computerscherm is minder echt dan diegene waarin je jezelf momenteel bevindt. We zijn veel te veel bezig met alles wat online gebeurt en kijken daardoor vaak over de dingen die vlak naast ons plaatsvinden. Ontkennen kan niet, aangezien je dit artikel waarschijnlijk ook weer op een schermpje aan het lezen bent. Gelukkig is er een omgekeerde evolutie op gang gekomen. Een digitale detox en de smartphone minder gebruiken is vandaag populairder dan ooit. Meldingen, berichten, likes, geluidjes: onze technologische toestellen overspoelen ons met prikkels die we nooit kunnen uitzetten. Althans, dat denken we. Je kan al die meldingen wel degelijk uitzetten en je zintuigen weer de bovenhand laten nemen. Bewust omgaan met je smartphone zal je mentale gezondheid alleen maar ten goede komen. Je zal er geen spijt van krijgen, beloofd.

1. Zet je meldingen uit

smartphone minder gebruiken

Wist je dat je de notificaties van alle sociale media apps kan uitzetten? Ja, het kan zeker. Het lijkt je misschien onmogelijk, want je kan toch écht geen enkele melding over het hoofd zien? Toch zal het je hoofd heel wat rust bezorgen en ook je productiviteit doen toenemen. Zet alle meldingen van alle apps uit. Op die manier word je niet meteen overspoeld door allemaal berichten wanneer je jouw smartphone vastpakt. Daarnaast geraak je ook minder afgeleid wanneer je jouw smartphone nodig hebt voor het werk, omdat je geen pop-up meldingen meer op het scherm ziet verschijnen. Een echte aanrader.

2. Focus op wat écht belangrijk is

Stel: je hebt een avond afgesproken met een vriendin die je al een hele tijd niet meer hebt gezien. We snappen dat je jouw smartphone meeneemt, aangezien je wel bereikbaar moet zijn voor je partner of voor iemand anders. Nochtans besef je goed genoeg dat de kans dat er een noodgeval gebeurt één op tien is, terwijl alles negen van de tien keer gewoon normaal verloopt. Stop die smartphone dus maar gewoon in je jaszak of in je handtas en laat hem die avond even links liggen. Je zal jezelf veel meer opgeladen voelen na een deugddoend gesprek waarbij je focust op je gezelschap en je gezelschap zal het meer appreciëren als je aandachtig luistert in plaats van dat je een hele tijd op je schermpje aan het kijken bent. Als je nu een heel belangrijk mailtje of telefoontje verwacht, kan je natuurlijk af en toe wel eens checken. Bekijk gewoon objectief wat belangrijk is en wat niet.

Lees ook: Afspreken met vrienden: waarom je het vaker moet doen

3. Leg je smartphone weg

Een meer simpele tip dan deze ga je niet vinden. In het begin heb je misschien nog wat ontwenningsverschijnselen wanneer je automatisch naar je smartphone wil grijpen om 'vlug even iets te checken' en hij niet naast je ligt. Je zal daarentegen veel productiever zijn op het werk wanneer je jouw smartphone wegsteekt en die enkel tevoorschijn komt tijdens de lunch. Je gaat bewuster aanwezig zijn in het moment en het zal je productiviteit op het werk een serieuze boost geven. Geen onnodige afleiding meer, maar volle focus op wat telt. Yes you can!

Lees ook: Afkicken van je smartphone doe je zo (en waarom dat nodig is)

Dankzij deze drie efficiënte tips zet jij je eerste stapjes richting een digitale detox. En wie weet ben je hierna wel helemaal klaar om deze tips permanent toe te passen en je smartphone minder te gebruiken.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"