Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
fouten maken

3 handige tips om te leren omgaan met fouten maken

Iedereen maakt fouten en fouten maken is menselijk, toch kunnen we het moeilijker loslaten wanneer we het zelf zijn die in de fout gaan. Herken je jezelf hierin? Dan ben je zeker niet alleen.

Het is niet per se het feit dat we fouten maken dat we niet kunnen uitstaan, maar wel het accepteren dat fouten maken oké is. Hier vind je 3 handige tips om te leren omgaan met fouten maken.

Voor de perfectionisten onder ons lijkt het vast ondenkbaar dat fouten maken oké is. Toch zal je fouten moeten maken om uiteindelijk tot de beste versie van jezelf te komen. Of het nu gaat over fouten maken op het werk, in vriendschappen of in de liefde: het zijn allemaal leermomenten. Uit elke fout leer je iets wat je kan meenemen naar een volgende situatie, waarin je eens zo goed weet wat je wil en vooral wat je niét wil.

1. Erken je gevoelens

fouten maken

 

Je mag gerust even van slag zijn wanneer dingen niet lopen als gehoopt. Een ruzie met een vriendin door een foute inschatting van een situatie, falen voor je rijexamen of een project op het werk dat niet enthousiast onthaald wordt: het is maar een kleine greep uit de situaties die kunnen voorkomen. Er zal in je hele leven altijd wel eens iets mis gaan, maar loop niet weg van de gevoelens die de gemaakte fouten met zich meebrengen. In plaats van de schuld op anderen te steken, in een slachtofferrol te kruipen of je emoties te verdringen door afleiding te zoeken, kan je de emoties beter onder ogen komen en erkennen. Je zal je slecht voelen in het begin, maar het is wel de meest effectieve manier om daarna met rechte schouders weer verder te kunnen. Gevoelens negeren zal achteraf alleen maar voor meer emotionele impact zorgen. Het erkennen van de gevoelens is een eerste belangrijke stap in omgaan met gemaakte fouten. Lees ook: 5 redenen waarom huilen goed voor je is

2. Je bént geen mislukking

fouten maken

 

Een van de meest voorkomende gevoelens wanneer je een fout maakt, is jezelf een mislukking voelen. Omdat er iets mislukt is, betekent niet dat jij zelf een mislukking bent. Fouten maken is leerzaam en nodig om verder te geraken in het leven. Probeer dat in je achterhoofd te houden. Bovendien is fouten maken onvermijdelijk. In plaats van jezelf in een slachtofferrol te wentelen, probeer eens na te denken over hoe je de situatie anders had kunnen aanpakken. Zo weet je dat je een volgende keer iets anders kan doen. Dat is veel nuttiger dan blijven nadenken over die gemaakte fout. Move on. Lees ook: Waarom je minder streng voor jezelf moet zijn

3. Iedereen maakt fouten

Deze tip is meestal de moeilijkste om te blijven onthouden wanneer we in de fout zijn gegaan. Iedereen maakt fouten. Meestal wil je niet zelf degene zijn die in fout gaat, maar newsflash: niemand kan alles. Niemand verwacht van jou dat jij alles perfect doet, de enige die die verwachting over jezelf kan vormen ben jij en daar kan je beter van afstappen. Erken je fouten en pak aan wat je kan, dat getuigt van veel moed en je zal er veel nieuwe dingen uit leren. Lees ook: 3 succesvolle tips om je eigen ambities waar te maken Wie deze 3 handige tips toepast zal veel makkelijker omgaan met fouten maken.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"