Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
voordelen selder

3 onbekende voordelen van selder (en 1 nieuwe manier om ervan te profiteren)

Selder geeft een pittige smaak aan je gerechten en zit vol voordelen voor je gezondheid. Zijn gehalte aan potassium, selenium, vitamine A en C zijn nog maar het begin.

Lees even mee hoe je het allerbeste uit deze veelzijdige groente kan halen:

1. Het is de beste dieetgroente

We hoeven je niet te vertellen dat vezel rijk is aan vezels. Wie ooit al op een rauw stengeltje heeft geknabbeld, kent de vezelige structuur maar al te goed. 1 selderstengel bevat slechts 18 calorieën. Je kan er dus echt wel véél van eten als je knabbelhonger hebt. De kans is groot dat je drang naar ongezonde snacks minder groot is. Het hoge aantal vezels is niet alleen fantastisch voor je spijsvertering; ze reinigen ook je darmen en geven een verzadigd gevoel.

2. Selder zorgt voor een frisse adem

Een steeltje selder in plaats van een muntje? Daar had je waarschijnlijk nog niet aan gedacht. Toch schuurt selder, net als appel, je tanden schoon en haalt het tandplak en etensresten weg. Dit duo is namelijk 1 van de grootste oorzaken van bacteria die een onfrisse adem veroorzaken.

3. Sterk afrodisiacum

Selder is net als zijn andere pittige vriendje gember een lustopwekker van formaat. Dat komt door het stofje androsteron, dat het libido zowel bij mannen als vrouwen wakkerschudt. 

selder

4. Slaapmutsje

Veel mensen eten de stengels graag rauw, maar ook warm kan groene selder of knolselder heerlijk smaken. Voor mensen met gevoelige darmen is gekookte selderij trouwens makkelijker verteerbaar. Giet na het koken het water niet weg! 1 van de grootste (en onbekendste) voordelen van selderwater is dat je er heerlijk ontspannen door wordt. Zijn kalmerende eigenschappen dankt selder onder meer aan zijn hoge gehalte aan magnesium. Uiteraard vermijd je dan best toevoeging van zout of olie aan je kookwater. Vind je deze oplossing vies? Selderijsap uit een fles kan natuurlijk ook. Opgelet! Dit natuurlijke slaapmiddel is geschikt om zo nu en dan te drinken. Selderij is namelijk een nitraatrijke groente, die door het lichaam kan worden omgezet in schadelijk nitriet als je er te veel van neemt. Wel veilig voor elke avond? SleepDust belooft heerlijk ontspannen nachten dankzij Bachbloesems, silicium en kamille. En tot slot: het is minder gebruikelijk, maar ook het loof kan je opeten! Als je het eenmaal geproefd hebt, zal je het zonde vinden om de kruin weg te gooien. Zorg er natuurlijk wel voor dat de blaadjes nog een frisse kleur hebben en niet slap hangen.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"