Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
zenuwachtig

3 trucjes om snel te ontspannen wanneer je zenuwachtig bent

Sommige situaties brengen veel zenuwen met zich mee. We krijgen vaak het advies om wat me-time in te lassen of even te mediteren wanneer we willen ontspannen en die zenuwen willen wegkrijgen. Maar wat dan als je zenuwachtig bent over die presentatie die je over 5 minuten moet geven of over die date waar je naar op weg bent?

Dan hebben we geen tijd voor een uitgebreide meditatiesessie. Dankzij deze trucjes kan jij snel ontspannen als je zenuwachtig bent.

1. Heb er zin in

zenuwachtig 

De zenuwen gieren door je lijf en er gaat een licht gevoel van paniek door je hoofd. Als je zenuwachtig bent, denk je meestal eerder aan de negatieve kanten van een situatie en aan de dingen die er allemaal mis kunnen gaan. Probeer deze gedachtegang om te keren naar iets positief. Probeer je zenuwen bijvoorbeeld om te zetten naar zin in wat er komen gaat. Het is iets onbekends en dus spannends, daar kan je ook zin in hebben. Zin om het goed te doen of zin om iemand nieuw een kans te geven. Wanneer je ergens opgewonden en enthousiast over bent, krijg je automatisch meer energie. Dat gevoel van energie doet je zenuwen verdwijnen en geeft je zelfvertrouwen een boost. Het proberen waard. Lees ook: Wat gebeurt er tijdens een paniekaanval (en wat doe je ertegen)?

2. Controleer je ademhaling

opgejaagd gevoel

Wanneer je 5 minuten voor een belangrijke presentatie staat te wachten om te kunnen beginnen, is dat vaak het moment dat de zenuwen de overhand nemen en dat je ze niet meer kan controleren. In plaats van die zenuwen jou te laten leiden, neem jij de controle in handen door te focussen op een rustige ademhaling. Daardoor maak je al een groot verschil in je stressniveau. Adem rustig in en uit. Zelfs als je hier sceptisch tegenover staat, zal je moeten toegeven dat het écht werkt en dat je opvallend kalmer wordt. Wanneer je rustig ademhaalt, krijgt je lichaam het signaal om kalmer te worden. Een simpeler trucje dan dit bestaat er niet! Lees ook: Een bewuste ademhaling heeft dit effect op jouw lichaam

3. Positieve self-talk

zenuwachtig

In plaats van te denken dat het je niet gaat lukken, kan je jezelf beter een beetje moed inspreken. Als jij al niet in jezelf gelooft, wie dan wel? Zeg tegen jezelf dat die presentatie goed gaat verlopen en dat ze jouw idee goed gaan vinden. Wat positieve self-talk kan wonderen doen voor jouw zelfvertrouwen, waardoor je ook tijdens die presentatie veel zelfzekerder je verhaal doet. Dat merken mensen meteen op. Weg met die zenuwen en yes you can! Lees ook: 3 handige tips om te leren omgaan met fouten maken Dankzij deze drie handige tips kan je snel ontspannen en ben je niet meer zo zenuwachtig!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"