Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
3 onverwachte voordelen van een koud(er) huis

3 onverwachte voordelen van een koud(er) huis

Een koud(er) huis, is dat niet ongezellig? Bij het woordje 'knus' denken we inderdaad vooral aan warmte.

Of: een knapperend haardvuur, een kop dampende (gember)thee, fondue... Toch heeft de thermostaat verlagen zo zijn pluspunten. Wij zetten de 4 belangrijkste voordelen van een koud huis op een rijtje:

1. Een graadje minder is gezonder

Oma wist het al: slapen met de verwarming aan is slecht. Maar wist je ook dat een te warm huis kan leiden tot uitdroging, hoofdpijn, duizeligheid en zelfs hartproblemen? Dat heeft te maken met onze vethuishouding. Net als bij cholesterol bestaat er zoiets als goede en slechte vetten. Bruin vet is beter voor de gezondheid dan wit vet. In een iets koelere omgeving worden witte vetcellen omgezet in bruine. Een vergelijkbaar proces maakt ons lichaam door tijdens het sporten. Lees ook: Is jouw cholesterol te hoog? Dankzij deze 6 tips verlaag je actief je cholesterol

2. Je verbrandt er calorieën mee

Ook een maatje minder is gezonder. Als je de verwarming wat lager zet, bewijs je je slanke lijn daar een dienst mee. In een koudere omgeving moet je lichaam immers dubbel zo hard zijn best doen om zijn temperatuur te bewaren, waardoor je calorieën verbrandt. Oké, als je de verwarming uitzet en toch op de sofa hangt, zal je niet drastisch calorieën verbranden. Probeer, telkens als je een half uurtje zit, even in beweging te komen. Spring op en neer, loop de trap op, dans... alles is goed om je bloed sneller te laten stromen. Zin in een hartverwarmend drankje dat je metabolisme versnelt en je slanke lijn ondersteunt? Kies dan voor deze pittige thee. Lees ook: Het hoogste aantal calorieën verbrand je op dit tijdstip

3. Het is goed voor je portemonnee

voordelen koud huis

Minder stoken betekent minder stookkosten. Liever sparen voor een trip naar Hawaï dan nu in een bloedheet appartement te kijken naar een nepversie ervan op TV, toch? Let op: we zeggen niet dat je kou moet lijden. Het gaat erom je thermostaat een paar graadjes lager te zetten. Dat maakt echt niet zo veel verschil. Je zal heus niet de indruk hebben dat je in een ijspaleis logeert. Trek je wintertrui en warme wollen sokken aan. Zorg voor een stemmig, hygge proof decor: warme kleuren, kaarsjes, plaids...) En last but not least: kruip lekker dicht bij elkaar, zo heb je er ook als koppel iets aan!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"