Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
duurzame mode

3 x mode met een grote R (van Respect voor de planeet)

Duurzame mode, met een hart voor Moeder aarde? Het is vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan. Onthoud daarom goed de 3 gouden regels met de R van Reduceer, Repareer, Recycleer!

1. Reduceer

De grootste R van de 3 gaat naar de vuistregel van 'less is more'. Want reduceren (minder kopen, dus) staat voor minder rotzooi in je kast (en op de grond, in je uitpuilende laden, etc.). Bewuste keuzes - ook tijdens die o zo verleidelijke solden - leiden namelijk tot aankopen waar je echt wat aan hebt. Volgens milieu-experts en lifestyle goeroes moet je op zoek gaan naar WAARDE en niet naar WAAR VOOR JE GELD. Een switch die toch moeilijk blijkt, want we slaan allemaal graag onze slag! Maar zeg nu zelf: kan de aarde die berg plastic plateauzolen van het winterseizoen bij Primark aan? Of die lading grappige t-shirts van 2 euro per stuk? We denken het niet! Lees ook dit artikel over duurzame mode: Dit goede voornemen kan je meer tijd en geld opleveren

2. Repareer

Net zoals sneakers hoge hakken stilaan verdringen, zal ook de mode van het 'retoucheren' (of meer nog, customizen) niet snel verdwijnen. Het grote probleem met fast fashion is dat we weinig waarde hechten aan stukken die spotgoedkoop zijn. Als we allemaal aan de (sport)schoen aan dumpingprijzen gaan, zijn binnenkort alle schoenmakers werkloos. Bijna niemand neemt nog de tijd of moeite om modieuze stukken te repareren. Ben je echter de trotse bezitter van een jurk van je grootmoeder, of een staaltje ' vintage uit eigen kast' ? Dan wil je waarschijnlijk wel die oude Singer bovenhalen.

3. Recycleer

Recycleren behoeft natuurlijk geen betoog. Of toch? Duurzame mode is natuurlijk all about recyclage, maar volgens recente studies keilen te veel mensen sokken met gaatjes en minder hippe kleding toch nog gewoon bij de vuilnis. Milieuspecialisten waarschuwen echter dat op die manier het budget voor recyclage nooit groter zal worden. Er bestaan mogelijkheden om het niveau van recyclage op te tillen (lees: voorbij de kringwinkels) maar er wordt vaak niet geïnvesteerd in recyclagetechnologie omdat er te weinig drukkingsmiddelen bestaan. Tot slot nog 'n fun fact: heb je al eens stilgestaan bij de zogenaamde 'cost per wear' factor van je kleren? Deze uitdrukking duidt op het aantal keren dat je 'n lievelingsstuk uit je kast draagt, zodat je de prijs er dubbel en dik uithaalt. Wel, als je je garderobe herleidt (reduceert!) tot een aantal kostbare stukken waar je echt dol op bent, ben je uiteindelijk goedkoper af. Duurzame mode is op die manier zelfs voordeliger dan fast fashion!
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"