Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
afvallen

4 belangrijke vragen om jezelf te stellen voordat je start met afvallen

Het is zover: je hebt jezelf eindelijk aangespoord om een gezondere levensstijl aan te nemen en een aantal kilo's te verliezen. Je probeerde het eerder al eens, maar deze keer ben je helemaal overtuigd van je stuk en weet je zeker dat het jou gaat lukken. Stel jezelf deze vier belangrijke vragen voor je écht begint met afvallen. Als je hier goed over nadenkt, dan ben je er helemaal klaar voor.

1. Wat is je doel?

tips voor meer motivatie 

Net zoals met elk nieuw voornemen is het belangrijk dat je jezelf een duidelijk doel stelt. Denk na over wat je concreet wil bereiken. Bijvoorbeeld: wil je opnieuw in die oude jeansbroek passen of wil je jezelf gewoon beter voelen? Vervolgens zet je even op een rijtje wat hiervoor nodig is en hoe je dit kan bereiken. Die doelen werken overigens evengoed voor mensen die al een gezonde levensstijl hebben, maar die gewoon hier en daar nog wat extra aanpassingen willen maken.

Lees ook: Doelen bereiken doe je op deze manier (zo lukt het je écht)

2. Welke aanpassingen wil je maken?

maagverkleining

Je hebt jezelf een doel gesteld, maar je moet goed beseffen dat je dat doel niet gaat bereiken als je geen aanpassingen maakt in je levensstijl. Als je nooit sport en het liefst van alles elke dag frietjes eet, moet je niet verwachten dat dat doel haalbaar is. Je zal onvermijdelijk bereid moeten zijn om dingen op te geven. Hierbij is het belangrijk dat die aanpassingen op lange termijn vol te houden zijn. Wie enkel op korte termijn denkt, zal de verloren kilo's in no time terug op de weegschaal zien staan. Denk goed na wat je wil opofferen en of het afvallen dit waard is.

Lees ook: 4 makkelijk toepasbare tips voor meer motivatie

3. Waar moet ik op letten?

 Je kent jezelf door en door en weet dus perfect wat de valkuilen zijn waar jij maar al te vlot intrapt tijdens een dieet. Ben je bijvoorbeeld een emotie eter? Of eet je vlug veel te veel in gezelschap van anderen? Zoek uit voor jezelf waar je makkelijk de mist ingaat. Jezelf hier bewust van zijn, is de eerste stap om te voorkomen dat je hier in de fout gaat tijdens je afvalproces.

4. Wat is mijn sterkte?

Net zoals je nadenkt wat je zwakke kant is, is het even belangrijk om te weten waar je wél goed in bent. Als je van jezelf weet dat je heel veel discipline hebt en jezelf strikt aan je eigen regels kan houden, dan weet je dat dit goed inzetbaar is tijdens je dieet. Denk goed na over waar je sterke punten liggen en stel op basis daarvan jouw plan op.

Belangrijk advies

Ten slotte hebben we nog wat belangrijk advies voor jou. Stel realistische doelen op, zodat alles zeker haalbaar is. Jezelf doelen opstellen die je nooit kan bereiken, zal demotiverend werken. Maak jezelf ook niet gek met je nieuwe gezonde levensstijl. Wie bijvoorbeeld bijna elke dag gezond eet en voldoende hydrateert met SkinnyLove of water, kan het zich heus wel eens permitteren om één dag per week een cheat meal in te plannen. Vergelijk jouw vooruitgang bij het afvallen ook niet met die van anderen, ieders lichaam is anders en iedereen valt daardoor af op een andere manier. Veel succes!
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"