Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
voedingsmid

4 dikmakers die je beter kan vermijden als je wil afvallen

Wat voeding betreft, bestaan er zoveel verschillende opvattingen over wat nu juist gezond en ongezond is. Dat zorgt voor veel misverstanden wanneer we ons wagen aan een gezonde levensstijl en daarmee willen afvallen, want wat kan je nu eigenlijk wél eten en wat absoluut niet? Gelukkig zijn wij er om je de nodige informatie te geven, zodat jij op een succesvolle manier aan je dieet kan starten. Dit zijn vier onbetwistbare dikmakers die je beter kan vermijden als je wil afvallen.

1. Witmeel

dikmakers

Dat witte brood waar je elke ochtend van smult of die witte pasta die onder die berg pastasaus verstopt ligt: weg ermee. Je vindt het misschien lekker, maar alle producten die witmeel bevatten zijn dikmakers en dragen letterlijk geen enkele waardevolle voedingsstof voor je lichaam in zich. Het zijn lege koolhydraten die je dik maken en die je bovendien ook nog sneller terug honger laten hebben. Witmeel vind je niet alleen terug in wit brood of witte pasta, maar ook in onder andere koeken, snoep en pizza. De opsomming van dit voedingslijstje zegt alvast genoeg over de gezondheidsvoordelen van deze voeding. Die zijn er niet. Zeker vermijden als je gezond wil leven.

Lees ook: Betekent koolhydraatarm automatisch gezond?

2. Lightproducten


dikmakers

Nee, je frisdrank is echt niet gezonder wanneer het de lightversie ervan is. Meer nog, de lightversie is vaak zelfs nog ongezonder. De 'light' achter de naam is een pure marketingtruc om mensen deze producten te laten kopen. Velen denken automatisch dat 'light' staat voor gezondheid en zo worden er velen misleid met alle gevolgen van dien: die weegschaal blijft op hetzelfde getalletje staan of gaat zelfs de hoogte in. Deze dranken of producten bevatten vaak vervangproducten die nog ongezonder zijn dan de suiker of de vetten in de oorspronkelijke producten. Chemische zoetstoffen zoals bijvoorbeeld aspartaam of sucralose worden absoluut niet door het lichaam afgebroken. Op lange termijn kan het drinken of eten van lightproducten zelfs voor gezondheidsproblemen zorgen, om van overgewicht nog maar te zwijgen.

Lees ook: Zoveel kilo suiker eten we écht per jaar

3. Alcohol

cocktails ongezond

Je kan denken wat je wil, ook één glaasje is nefast voor je gezondheid. Je mag natuurlijk af en toe eens genieten van het leven, maar onthoud gewoon dat alcohol veel kan verpesten in een dieet. Het is een van de grootste dikmakers. Ze noemen een dikke buik niet voor niets 'een bierbuikje'. Alcohol droogt je lichaam uit en je krijgt er steeds meer honger en dorst van. De cravings die je krijgt na een rondje alcohol zijn alvast niet van een gezonde aard. Aangezien alcohol geen waardevolle voedingsstoffen bevatten, zorgt elk drankje voor een rechtstreekse vetopslag. Bovendien bevatten drankjes zoals cocktails zo veel toegevoegde suikers, dat ze zelfs nog ongezonder zijn dan een hele zak snoep.

Wil je toch genieten van een lekker drankje? Kies dan bijvoorbeeld voor een alcoholvrije pina colada of de el presidente: veel beter voor je gezondheid en je verbrandt er bovendien ook nog eens vet* mee in plaats van dat je extra vet bijkweekt.

Lees ook: Daarom is slaaptekort even gevaarlijk als te veel alcohol drinken

4. Fruitsap

versgeperste sapjes

Als het fruit bevat, zal het wel gezond zijn, toch? Nee! Fruitsap is absoluut niet gezond en bevat eigenlijk nog amper voedingsstoffen van het oorspronkelijk vers fruit. Bovendien zijn er vaak nog veel smaakstoffen en kleurstoffen aan toegevoegd om de kleur van het sap meer te doen lijken op de kleur van de vrucht. Om nog maar van de toegevoegde suikers zelf te zwijgen. Fruitsap is een stiekeme dikmaker waar je beter van afblijft. Eet in de plaats ervan liever een echt stuk fruit of kies voor een smaakmaker bij je water. Het natuurlijke extract SkinnyLove bevat bijvoorbeeld ingrediënten zoals citrus en mandarijn, die geven je eveneens een frisse smaak en boosten daarnaast ook nog eens je gezondheid: win-win!

Lees ook: Zijn versgeperste sapjes eigenlijk gezond of niet?

Vermijd deze dikmakers zeker wanneer je kiest voor een gezonde levensstijl. Zowel je lichaam als je dieet zullen je dankbaar zijn. *matcha groene thee ondersteunt de gewichtscontrole en heeft een gunstige invloed op het vetmetabolisme

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"