Net zoals we een lichaam in topvorm willen, streven we ook naar een geheugen in topvorm op latere leeftijd. Typische ouderdomskwaaltjes zijn bijvoorbeeld het vergeten van een naam of iets wat je mee moet brengen van de winkel.
Daarnaast heb je ook ziektes zoals alzheimer en dementie, waarbij het vergeten van dingen verder gaat dan namen alleen. Kunnen we ons brein fit houden en ons geheugen stimuleren? Deze vier effectieve tips om je geheugen te trainen zetten je alvast op het goede spoor. Het proberen waard.
Alzheimer en dementie
Wie The Notebook al enkele keren heeft
gebingewatcht weet wat alzheimer met iemand kan doen. Toch is het in het echt minder mooi en romantisch dan in de film. Vandaag zijn er maar liefst meer dan 20 miljoen mensen die aan alzheimer of dementie lijden en een echte oplossing is hiervoor voorlopig nog niet gevonden. Kunnen we iets doen tegen deze verschillende vormen van geheugenverlies? Het is een vraag die vele wetenschappers en dokters bezighouden. Er wordt dan ook intensief gezocht naar een antwoord.
Vergeetachtigheid wordt automatisch bekeken als een typisch kenmerk dat bij het verouderen hoort, toch klinkt het steeds luider dat je cognitieve achteruitgang tegen kan gaan. Het enige wat je momenteel kan doen is proberen je brein fit te houden en je geheugen zoveel mogelijk blijven trainen. Je brein reageert namelijk op dezelfde manier op stress, te weinig slaap en vermoeidheid als je lichaam. Het is dus niet alleen belangrijk voor je lichamelijke gezondheid, maar ook voor je mentale gezondheid dat je een evenwichtig en bewust leven leidt. Dat brengt ons tot drie simpele, maar effectieve tips die makkelijk toepasbaar zijn in het dagelijkse leven.
1. Een gezond en evenwichtig voedingspatroon
Zo simpel kan het zijn. Draag zorg voor je lichaam én je brein door bewust na te denken over wat je op je bord schept. Veel groenten en fruit leveren jou de nodige hoeveelheden antioxidanten en fytonutriënten op. Dat zijn plantaardige stoffen met medicinale eigenschappen die onder andere veroudering kunnen tegengaan. Vermijd te veel suiker, witte vetten en bewaarmiddelen. Kies voornamelijk voor biologische, gezonde en natuurlijke opties en drink zeker ook voldoende water! Dat is belangrijk om je biochemie niet te verstoren.
2. Beweeg
Voortdurend binnenzitten doet je concentratie afzwakken. Dat geldt niet alleen wanneer je elke dag op kantoor zit, maar ook als je alleen maar in je zetel zit. Probeer elke dag minstens een halfuurtje buiten te komen, om je hersenen fit te houden. De frisse lucht scherpt het brein aan en maakt je alerter. De zuurstof is bovendien noodzakelijk om alle breinfuncties optimaal te laten werken. Dus hup, wandelschoenen aan, pak de hond en maak even een ontspannende wandeling!
3. Ontspannen
Hier zijn we weer met de gouden tip 'ontspannen'. Een wondermiddeltje voor zoveel kwaaltjes. Stress heeft een negatieve impact op ons lichaam, en daarmee ook op ons brein. Probeer op gepaste momenten rustig te ontspannen en alle stress en spanning uit je lichaam vrij te laten. Stresshormonen beschadigen namelijk het geheugencentrum in het brein, net op de plaats waar dementie wordt veroorzaakt. Wie blootgesteld wordt aan stress, zou al aanwezige milde cognitieve stoornissen zo onbewust kunnen verergeren. Voldoende slaap is hier dus ook belangrijk, zodat je brein voldoende tijd krijgt om te herstellen.
4. Hoofdbrekers
Puzzels zoals sudoku's en kruiswoordraadsels verscherpen de geest. Meer dan eender welke activiteit trainen ze ons geheugen en houden ze het in topvorm. Ook studeren en lezen helpt om je brein wakker te houden en optimaal te laten functioneren. Deze activiteiten houden de hersenen actief, omdat je bewust moet nadenken om bepaalde zaken op te lossen of te onthouden. Haal die pen maar boven!
Lees ook: Goed voor de lijn én je brein: ontdek de 7 voordelen van salie Dankzij deze tips om je geheugen te trainen hou jij jouw brein in topvorm.