Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
opgejaagd gevoel

4 effectieve tips om van dat opgejaagd gevoel af te geraken

Loop je al de hele dag rond met een onrustig en opgejaagd gevoel zonder dat je echt weet waarom? Dan is de kans groot dat je lichaam aangeeft dat het even te veel stress ervaart en dat het genoeg is geweest.

Stress verminderen lijkt soms onmogelijk, maar toch is het makkelijker dan je denkt. Dankzij deze vier effectieve tips geraak je helemaal verlost van dat opgejaagd gevoel.

1. Achterhaal de oorzaak van jouw stress

anti-stressmiddel
Je denkt dat je niet weet waarom je jezelf zo opgejaagd voelt, maar wees eens eerlijk. Eigenlijk besef je maar al te goed waar het aan ligt, je moet het gewoon aan jezelf durven toegeven. Heb je een onrustig gevoel door die ruzie met je lief, door een project dat je voorlopig nog niet ziet goedkomen of door die derde tas koffie op een uur tijd? Wees jezelf bewust van de factoren die jou stress bezorgen. Die erkenning is alvast een eerste stap in de goede richting. Je kan geen problemen aanpakken, zonder dat je weet wat het probleem is.

2. Controleer jouw gedachten

meer rust in je hoofd
Denk bewust na over de gedachten die op de achtergrond in jouw hoofd meespelen. Verdienen die negatieve gedachten of die zorgen momenteel aandacht of niet? Wie bijvoorbeeld op zijn werk een onrustig gevoel heeft, kan zeker stellen dat die gedachten op dat moment niet meetellen. Probeer je in die situatie volledig op je werk te focussen en hou die gedachten over je relatie voor later. Door je eigen gedachten te controleren, ga je onbewust minder stress ervaren en een rustiger gevoel hebben. Mindfulness is hierbij heel belangrijk!

3. Beweeg

activiteiten bij lenteweer
Als je hoofd vol zit, is het moeilijk om je lichaam en geest volledig te ontspannen. Wat hier zeker niét werkt, is gewoon blijven zitten. Het is beter om in actie te schieten en even te bewegen. Wanneer je stress hebt, produceert je lichaam veel adrenaline. Als je deze adrenaline gebruikt om te gaan bewegen, dan wordt dit hormoon op een gezonde manier afgebroken. Na het bewegen zal je onmiddellijk een verschil in je stressniveau opmerken.

4. Let op je ademhaling

opgejaagd gevoel
Ongeacht op welke plek je ook bent: let op je ademhaling. Het is een simpele, maar effectieve tip die je overal probleemloos kan toepassen. Als je een opgejaagd gevoel hebt, helpt het echt om even bewust te worden van jezelf en van je lichaam. Door rustig op je ademhaling te letten, en diep in- en uit te ademen via je buik gaan de stresshormonen langzaamaan verlagen. Doe dit 10 minuutjes. Wedden dat je jezelf hierna herboren voelt?
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"