Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
4 factoren die overgewicht kunnen veroorzaken

4 factoren die overgewicht kunnen veroorzaken

Te veel (ongezond) eten en weinig bewegen zijn de meest bekende factoren die overgewicht veroorzaken. Wanneer jij je schuldig maakt aan deze vier factoren, loop je ook kans op overgewicht. 

4 factoren die overgewicht kunnen veroorzaken

Je slaapt minder dan 7 uur per nacht

Naast het voorkomen van hartaandoeningen, beroertes, depressies en andere aandoeningen, helpt een goede nachtrust gewichtstoename en obesitas te voorkomen. Wat is de juiste hoeveelheid? Voor volwassenen van 18 tot 60 jaar 7 of meer uur; mensen van 61 tot 64 jaar 7 tot 9 uur en mensen ouder dan 65 jaar 7 tot 8 uur. 

nachtrustHet lichaam krijgt tijdens het slapen de kans om te herstellen en zichzelf te herstellen. Als het niet genoeg tijd heeft om dit op lange termijn te doen, komen stresshormonen en andere ontstekingsfactoren vrij, omdat het lichaam begint te reageren alsof het onder chronische stress staat. Een van de belangrijkste spelers op het gebied van stresshormonen is cortisol, dat vrijkomt als reactie op chronische stress. 

Als je cortisolspiegel chronisch hoog is, kan het moeilijk zijn om het (emo)eten te minimaliseren. Zelfs degenen die in staat zijn om dit probleem te vermijden, kunnen nog steeds moeite hebben met afvallen.

Slaaptekort verhoogt het hormoon ghreline, dat de eetlust doet toenemen, en verlaagt omgekeerd het hormoon leptine, dat je vertelt dat je vol zit. 

Lees ook: het verband tussen hormonen en overgewicht

Val je moeilijk in slaap? Word je doorheen de nacht regelmatig wakker en kan niet meteen opnieuw inslapen? Probeer dan eens het natuurlijke middeltje SleepDust ongeveer 30 minuten voor je gaat slapen. Het ondersteunt een goede nachtrust, een diepe ontspanning en weldoende slaap.

Je eet te vaak take away

take awayJa, we moeten de locals supporten. Dus sinds de corona zijn we massaal take away gaan halen bij ons favoriete restaurant. Maar doe dat toch niet te vaak. De kans dat je daarom minder gezond en meer vetten eet, is groot. Zéker wanneer je in plaats van je lokale restaurant, je take out regelmatig bij een fastfoodketen haalt. Best maak je thuis een gezonde en verse maaltijd klaar. 

Geen inspiratie om iets gezonds op tafel te toveren? Geen nood, wij hebben genoeg lekkere receptjes waar je niet van bijkomt:

Koken zonder bijkomen: recepten

De frituurketel draait overuren

Eigenlijk weet je dit natuurlijk al, maar we zeggen het toch nog maar eens: gefrituurtd voedsel zal je hart sneller en vaker aantasten dan zowat elke ander voedsel en bovendien vliegen de kilo's eraan. Denk dus nog eens na voor je die frituurketel wilt aanzetten.

Er zijn genoeg lekkere alternatieven. zoals deze zoete aardappelfrietjes met mayonaise.

Je gaat met de wagen naar je werk

factoren die overgewicht veroorzakenOf om een boodschap te doen, je kind van school te halen of naar een park om te gaan wandelen (!). Wij Belgen pakken al gauw de wagen om ons te verplaatsen. Pak eens vaker de fiets wanneer je geen hele lange afstanden hoeft af te leggen of wandel naar de winkel voor een kleine boodschap. Een trap nemen in plaats van de lift, doet ook al wonderen voor je gewicht! Nu we nog steeds thuis aan het werk zijn, zetten we zelfs die 10 stappen naar onze wagen niet meer. Zorg er dus voor dat je elke dag even van je thuiswerkplek weggaat en een wandeling of fietstochtje maakt. 

Lees ook: Thuiswerken op een gezonde manier met deze tips

Vorig artikel The SkinnyLove way of living: op naar je droomgewicht!
Volgend artikel Alles wat je moet weten over de menopauze