Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
bloemkool eetlustremmer

Bloemkool als eetlustremmer: daarom werkt het

Kan groente ook een eetlustremmer zijn? Wel als het om bloemkool gaat. De veelzijdige kool heeft hetzelfde kleurtje als een doordeweekse aardappel, werkt net zo verzadigend, maar is veel beter om een gezond gewicht te behouden! Deze 4 feiten over bloemkool heb je nooit gekend:

1. Vitamine C-bommetje

Bloemkool is rijk aan ascorbinezuur of vit. C, waarvan je intussen weet dat het een topper is voor je weerstand, en je huid gaat erdoor stralen. Vitamine C is zeker niet de enige antioxidant in bloemkool. De witte koolsoort is ook rijk aan bêta-caroteen en quercetine, die je lichaam beschermen tegen oxidatieve stress. Door vaker te koken met bloemkool verzorg je dus je immuunsysteem. Bloemkool is bij uitstek een groente van bij ons, en er zijn heel wat bio-exemplaren in de omloop. Zo ben je dus bovendien zeker van een eerlijke, duurzame keuze.

2. Rijk aan choline

Bloemkool is rijk aan choline. Deze voedingsstof wordt beschouwd als een B vitamine, maar eigenlijk is het een zogeheten halfvitamine, omdat ons lichaam zelf ook wat choline kan produceren. Ons lichaam maakt de stof maar in heel beperkte mate aan, dus hebben we ook choline uit voeding nodig. Bloemkool kan je hierbij helpen. Choline is onder andere belangrijk voor een goede verwerking van prikkels in je hersenen en kan helpen om geheugenproblemen bij ouderen te voorkomen of verminderen. Daarnaast speelt het ook een rol bij het gezond houden van je celmembranen en zenuwstelsel.

3. Sulforafaan voor een gezonde bloeddruk

Bloemkool kan je helpen om je bloeddruk gezond te houden. Het bevat namelijk het stofje sulforafaan, waarvan onderzoek aangetoond heeft dat het kan helpen om een hoge bloeddruk te verlagen. Daarnaast helpt sulforafaan ook bij het gezond houden van je slagaders. Deze gezondheidsvoordelen dragen allebei bij aan het verkleinen van de kans op hart- en vaatziektes. Broccoli en bloemkool maken deel uit van dezelfde familie. Elders in de blog beschrijven we de vele voordelen van broccoli.

4. Bloemkool verzadigt snel

Bloemkool heeft een neutrale smaak en is daarom de ideale brood-, pasta- of aardappelvervanger. De kool zit vol vezels die zorgen voor een vol gevoel, je metabolisme stimuleren en je stoelgang vlotter doen verlopen. Last but not least is het ook een groente met essentiele vetzuren, of Omega 3 die je lichaam verder stimuleren om af te vallen. Zoals je ziet heb je er alle reden toe om bloemkool wat meer te waarderen. Kook bloemkool steeds al dente, want bij een te lange kooktijd gaan er maar liefst 75 % van de vitamines verloren. Net als bij spruitjes en andere koolsoorten wordt de groente moeilijker verteerbaar als je snel eet. Goed kauwen is dus de boodschap!
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"