Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
fouten gezonde mensen

4 fouten die zelfs de gezondste mensen maken

Ook gezonde mensen maken fouten. Evenwichtig leven is niet altijd gemakkelijk, en het ligt zeker niet aan onze intenties. We willen het allemaal heel goed doen, daarom lijden sommige mensen zelfs aan orthorexie (een obsessie over gezond eten). Op een rijtje: 4 fouten die zelfs de meest gezonde mensen keer op keer maken.

Niet genoeg kauwen

Je mag nog zo bang zijn om 'foute' dingen te eten, als je niet genoeg kauwt op al die gezonde hapjes, ben je toch verkeerd bezig. Of je nu wil afslanken of niet, kauwen is van groot belang voor een vlotte spijsvertering. Heb je bovendien een gevoelige maag, kan je door goed te kauwen vermijden dat er onverteerde etensresten in je ontlasting terecht komen. Op school hebben we geleerd dat je 32 x moest kauwen, éénmaal voor elke tand. Misschien is het tijd om daar nog 's aan te denken?

Te weinig eten

Te weinig eten, of je hongergevoel onderdrukken zijn allebei even nefast. Wat kan je doen? Zorg voor de juiste koolhydraten (volkoren crackers en boekweitpasta), gezonde Omega-vetten uit vis en schaaldieren en veel vezels uit fruit en groenten. Op die manier kan je vaker eten, zonder dat je daarom meer calorieën binnenkrijgt. Regelmatig kleine porties gezond voedsel eten houdt je metabolisme op gang. Zorg er ook voor dat je goed gehydrateerd blijft, maar ook hier: niet met drankjes die de honger (tijdelijk) onderdrukken, zoals koffie en zwarte thee. Geen idee welk (koud of warm) drankje je dieet elke dag kan ondersteunen? Probeer SkinnyLove eens uit!

Sporten, maar niet op de juiste manier

We hebben allemaal al mensen op de hometrainer zien zitten die eigenlijk vooral aan het chatten zijn. Of wandelaars die vooral druk in de weer zijn met selfies. Ken jezelf en je verborgen verleiders. Als je net met een nieuw project bezig bent (misschien ben je gestart met een blog om jezelf en andere afvallers te motiveren?), laat dan je telefoon links liggen. Of geef jezelf iets anders om handen: je kan je tempo snel opvoeren door te wandelen met nordic walking stokken. Ook een hondje met een levendig (zeg maar gerust actief) karakter aan de leiband kan helpen! 

fouten gezonde mensen

Drinkfoutjes

We hebben het allemaal gelezen in de krant, maar in de drukke supermarkt vergeten we het weer: de sapjes en smoothies uit het rek zijn eigenlijk helemaal niet zo goed voor de lijn. Het is geen doodzonde als ze toch in je winkelkarretje belanden, maar ze bewijzen je lijn niet bepaald een dienst. Gemalen fruit verliest veel van zijn kostbare vitamines, maar dat niet alleen. In veel gevallen is er extra suiker of sacharose aan toegevoegd. Ook om je kauwbehoefte te bevredigen, eet je je fruit beter uit het vuistje. En dan zijn er nog de yoghurtdrankjes, de soja-en amandelmelk. Zo verleidelijk, maar 'vals' gezond. Ook hier zijn bewaarmiddelen en zeker in het geval van soja, suikers aan toegevoegd. Amandelmelk en drankjes op basis van andere noten zijn te calorierijk als je wil vermageren. Om af te ronden nog even, bij wijze van waarschuwing: we willen je niet met de vinger wijzen. Af en toe een glaasje alcohol kan best, (champagne en vodka bevatten het minste aantal calorieën) en je mag ook rustig genieten van een vers volkoren boterhammetje op zondag, dus 1 x per week. Het zou alleen jammer zijn als je door andere schoonheidsfoutjes je dieet of gezonde levensstijl saboteert.

Daarom: leer het van de beste!(i.e. de mensen die zelf deze fouten hebben gemaakt). Veel succes!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"