Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
voordelen hond

4 onweerlegbare argumenten om toch maar een hond (of kat) in huis te halen

Of je nu houdt van een hond in huis of niet, vast staat dat huisdieren gezond zijn voor jou en je gezin. Ze brengen een klein beetje meer werk met zich mee, maar je krijgt er veel voor terug. Als je kinderen je niet kunnen overtuigen, dan misschien deze argumenten wel:

1. Een hond brengt je in beweging

Haal, als je de keuze hebt, een actief ras in huis. Al was het maar omdat het zo fijn is om in de tuin of het park te dollen en je hond te zien rennen met een stokje in zijn mond...die jij dan telkens geduldig weer opraapt. Zo'n spelletje lijkt op zich geen beweging, maar is het wel. Zeker als je bezig bent met je slanke lijn. Je ziet het plaatje wel: jouw trouwe vriend is haast letterlijk een stok achter de deur om meer te sporten!

2. Je wordt er heerlijk zen door

Het is wetenschappelijk bewezen, en intussen ook goed bekend: je huisdier aaien brengt je bloeddruk, én je stressniveau flink naar beneden. Hierdoor heb je ook minder kans op hart- en vaatziekten of een beroerte. Het effect is zelfs zo groot dat sommige bedrijven hondjes en katten met hun bazen oogluikend toelaten op het werk. En niet alleen omdat ze ontspannen werknemers willen: samen met je viervoeter ben je productiever. Maakt die arme kat of dat snuffelende konijntje je toch niet 100% zen? Zet af en toe een potje kamillethee 2.0, verrijkt met silicium en Bachbloesems, en verplicht jezelf om je gedachten op nul te zetten.

3. Minoes, de therapeut

Je huisdier is een luisterend oor dat niet oordeelt. Met hun gemiddelde lichaamstemperatuur van 39º C een heerlijk warm exemplaar, op de koop toe! Als je al een huisdier hebt, weet jij als de beste dat knusse, lieve beestjes een ware steun en toeverlaat zijn in barre tijden. Maar ook als je gewoon af en toe een moeilijke dag hebt, kan zo'n huisgenootje helpen. Honden en katten kunnen namelijk voelen wat wij voelen. Meteen ook de reden dat ze niet meer weg te denken zijn uit moderne rusthuizen, psychiatrische klinieken en andere welzijnsinstellingen. 

 

hond gezond

4. Je weerstand verhoogt

Tot slot: je weerstand (en die van je gezin) verhoogt. Dat komt omdat onze beestjes ons naar buiten brengen, en doen genieten van de frisse lucht. Kinderen die buiten spelen krijgen een sterkere weerstand, maar ook voor volwassenen is de buitenlucht veel gezonder. In gezinnen zonder huisdieren hebben zowel kinderen als hun ouders de neiging om vaker binnen te blijven. Zonder het goed te beseffen, sluiten heel wat mensen zich op, voor de buis of voor de computer, zeker tijdens de koude maanden. Doorbreek dus die vicieuze cirkel: je huisdier kan je daartoe verplichten. Én je maakt er je kinderen gelukkig mee!

Denk eraan: Adopt, don't shop. Haal je een nieuwe viervoeter in huis, zorg er dan voor dat je goed voorbereid bent en het engagement aankunt. Doe ook eerst navraag bij vrienden of kennissen naar jonge puppy's of kittens, of ga langs bij het dierenasiel. Het kost je minder en je redt er een beestje mee!

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo