Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
metabolisme boosten

4 makkelijke manieren om je metabolisme te boosten

Je metabolisme boosten is soms makkelijker dan je denkt. Houd een paar eenvoudige kneepjes in je achterhoofd terwijl je werkt, winkelt, sport of eten klaarmaakt:

1. Eet een kwartje minder

Er bestaat een oude dieetregel die stelt dat je al je maaltijden moet halveren. Dat is achterhaald. Om je metabolisme te versnellen, komt het er op aan om vaker te eten, maar dan wel kleinere porties. Zorg er wel voor dat de helft van je bord uit groenten en fruit bestaat. En probeer vooral telkens je portie met een kwartje te verkleinen. Een kwartje, dat is 25%, dat zou moeten lukken. Als je na drie à vier uur opnieuw klaar bent om te eten, zit je goed. Heb je nog geen honger? Dan heb je te veel gegeten. Ben je daarentegen helemaal uitgehongerd? In dat geval kan je starten met een portie die slechts 8% kleiner is, tot je klaar bent om over te schakelen tot een vierde.

2. Rosbief bij het ontbijt

Uit onderzoek blijkt dat meer eiwitten eten je calorieverbranding na de maaltijd verhoogt, en zeker bij het krieken van de dag. SkinnyLovers eten maar 1 x per week een eitje. Kip, rosbief en andere magere vleessoorten werken even goed!

3. Zit nooit, nooit stil

Zelfs al heb je een zittend beroep, dan nog is het mogelijk om regelmatig op te staan uit je zetel of stoel. Loop af en toe eens rond of doe uitgebreide rekbewegingen. Neem voor je metabolisme een voorbeeld aan mensen die nooit buitenshuis hebben gewerkt maar toch nog slank zijn. Precies: vaak zijn dat personen die heel druk in de weer zijn met het huishouden of kinderen, en daardoor op allerlei manieren de hele dag door in beweging blijven.

metabolisme boosten

4. Mix 'n match

Als je naar de sportschool gaat, mix dan al je krachttrainingen eens door elkaar. Waarschijnlijk doe je nu alles in een keurige orde: eerst push-ups, dan sit-ups en vervolgens oefeningen voor sterke armen. Om meer calorieën te verbranden en je metabolisme te verhogen is het echter beter om de krachtoefeningen door elkaar te doen. Doe bijvoorbeeld in plaats van een rijtje van 10 sit-ups, 3 andere krachtoefeningen door elkaar, rust vervolgens uit en begin dan opnieuw. Ben je geen krachttrainer, maar een wandelaar of jogger? Ook goed! Ook daar kan je de boel eens flink overhoop gooien. Om je metabolisme een handje te helpen, is het namelijk goed om vaak te veranderen van tempo. Speel met ritme, en push jezelf om een kort afstandje te sprinten of te snelwandelen. Zulke snelheidsveranderingen, hoe kort ook, zijn een heel goede manier om je calorieverbranding te verhogen.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"