Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
te hevige menstruatie

4 signalen die op een te hevige menstruatie wijzen (en waarom je dat moet laten checken!)

De meeste vrouwen onder ons bloeden ongeveer twee dagen redelijk hevig tijdens de menstruatie. Daarna mindert het meestal wel. Als die hevige bloeding echter langer blijft en je voortdurend naar het toilet moet lopen om te checken of alles nog wel oké is, dan is er misschien iets mis.

Je kan dit probleem gerust negeren, maar dat is niet het slimste wat je kan doen. Dit zijn vier belangrijke signalen die erop wijzen dat je een te hevige menstruatie hebt.

Wanneer je regelmatig met onderstaande vier signalen te maken krijgt, is het hoog tijd dat je even langs een gynaecoloog of huisarts passeert om raad te vragen. Je gezondheid is belangrijk, ook wat je menstruatie betreft. Dat klinkt misschien logisch, maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat maar liefst 59% van de vrouwen maandelijks een (te) hevige menstruatie ervaart en hier niets aan doet. Toch is het extreem belangrijk om alles te laten controleren, zodat je zeker bent dat het niets ernstigs is.

1. Veel wisselen van tampon, maandverband of menstruatiecup

te hevige menstruatie

Wanneer je tijdens je menstruatie bijna om het uur of toch heel veel naar toilet moet om weer een maandverband te verversen of de menstruatiecup te legen, klopt er iets niet. Zeker niet als je er 's nachts zelfs voor moet opstaan. Dat betekent dat je meer bloed verliest dan normaal is.

Maandverband en tampons zijn materialen speciaal gemaakt om bepaalde tijdsperiodes te overbruggen, het wordt bijvoorbeeld aangeraden om deze overdag maximaal 4 uur te dragen. De menstruatiecup kan zelfs 12 uur lang meegaan. Dat geeft ook meteen een indicatie van wat ongeveer normaal is qua aantal keer per dag om te veranderen. Heb je het gevoel dat je echt wel heel vaak naar toilet moet om het te verversen? Regel dan toch maar een afspraak bij de gynaecoloog.

Lees ook: Alles wat je moet weten over de menstruatiecup

2. Je maandstonden duren langer dan een week

te hevige menstruatie

Wie abnormale menstruele bloedingen heeft, zal vaak langer dan een week menstrueren. Soms kan dat zelfs tot 14 dagen lang duren. Dat is vanzelfsprekend niet normaal. Als je hier regelmatig last van hebt, maak dan meteen een afspraak bij de dokter om zeker te weten dat je geen fysieke afwijking in je baarmoeder hebt waardoor de bloedingen zo lang duren. Wanneer je menstruatie langer dan 7 dagen duurt, heb je zonder twijfel een te hevige menstruatie. Negeer dit signaal niet. Zelfs al blijkt er niets aan de hand te zijn, je kan beter zeker zijn.

3. Je bent extreem vermoeid tijdens de tijd van de maand

ziek na drukte
Wanneer je extreem moe bent tijdens de tijd van de maand en je weinig energie hebt om dingen te doen, is het tijd om aan de alarmbel te trekken. Een van de verklaringen hiervoor kan liggen bij het feit dat je menstruatie langer dan 7 dagen duurt. Dat heeft een grote impact op de energievoorraad van je lichaam. Het kan zelfs leiden tot bloedarmoede, een aandoening die vaak ontstaat door een ijzertekort.
Aangezien we veel ijzer hebben in ons bloed, is het normaal dat we veel ijzer verliezen wanneer we gedurende een lange tijd hevig bloeden. Dat kan je energieniveau naar beneden halen, waardoor je jezelf zwak en extreem moe voelt. Nog een extra reden om bij signaal 2 al in te grijpen en naar de dokter te stappen.

4. Je menstruatie heeft een invloed op je dagelijkse activiteiten

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat maar liefst 1 op 4 vrouwen aangeeft tijdens haar maandstonden minder activiteiten te doen dan anders. 1 op 4 vrouwen blijft vaker thuis, sport minder en is in het algemeen minder actief tijdens deze dagen, omdat de maandstonden hen fysiek ziek maken. Dat is ondanks wat iedereen denkt niet normaal. Als je zoveel pijn hebt in die mate dat je fysiek niet meer in staat bent tot je dagelijkse routine, dan is een check-up zeker op zijn plaats.

Lees ook: Waarom steeds meer vrouwen stoppen met de pil

Herken je een of meerdere signalen? Panikeer dan vooral niet, maar maak gewoon een afspraak bij de dokter. Better safe than sorry.

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo