Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
gezondheid

4 simpele tips om je huis beter te maken voor je gezondheid

Je vergeet af en toe waarschijnlijk wel een bepaald plekje in huis schoon te maken. Het overkomt ons allemaal wel eens, het is alleen niet zo heel gezond.

Ook een proper huis draagt bij aan je gezondheid. Dankzij deze vier simpele tips kan je jouw huis helemaal beter maken voor je gezondheid!

Er zijn zo van die plaatsen in het huis die maar één keer per maand proper gemaakt worden in tegenstelling tot de dingen die je elke week kuist. Maar wist je dat die kleine plekjes een impact hebben op je gezondheid? Bovendien breng je soms meer bacteriën je huis binnen dan je denkt. Dankzij deze 4 tips is jouw huis helemaal health proof.

1. Draag geen schoenen binnen

gezondheid

Het klinkt misschien heel voor de hand liggend om je schoenen uit te doen voor je naar binnen gaat, maar veel mensen houden hun schoenen waarmee ze een hele dag buiten lopen gewoon aan. Dit brengt echter veel vuil en extra bacteriën naar binnen, die er anders niet zouden zijn. Voor mensen met hooikoorts is dit al helemaal een slecht plan, aangezien er in de zomer makkelijk pollen aan de zool van je schoen blijven hangen. Doe de schoenen uit in de gang en zet ze daar weg zodat je er geen last van hebt én vergeet vooral jouw schoenenrekje en je schoenen zelf af en toe niet op te frissen.

2. Zet je verwarming niet te hoog

platte buik
Huisstofmijt speelt een grote rol bij het opwekken van allergieën en andere onaangename lichamelijke reacties. Je vindt deze bacterie terug in matrassen, gordijnen en tapijten. Vergeet deze dus ook niet af en toe aan een grondige wasbeurt te onderwerpen. Waar de huisstofmijt het meest van houdt? Warme omgevingen! Zet je verwarming dus niet té hoog, want zo trek je meer huisstofmijt en bacteriën aan. Een maximale temperatuur van 21 graden of frisser is ideaal.
Bovendien is het niet alleen voor je immuunsysteem, maar ook voor jouw lichaam een goed idee om de verwarming een paar graden lager te zetten. In een iets koudere omgeving werkt je stofwisseling namelijk sneller, wat een positieve impact zou hebben op de activatie van bruin vet. Bruin vet is vet dat energie in je lichaam omzet naar warmte en het zo warm houdt. Hoe meer bruin vet, hoe gezonder je bent. Wit vet is daarentegen de boosdoener voor je gezondheid.

3. Ventileer je badkamer

propere badkamer

Hoewel het de plaats is waarin we ons allemaal opfrissen en klaarmaken voor een nieuwe dag, is de badkamer jammer genoeg ook de plek waar we de meeste bacteriën en schimmels terugvinden. Door de vochtigheid van het water is de badkamer zelf voortdurend vochtig, wat de ideale broedplaats voor bacteriën en schimmels is.

Zorg er dus zeker voor dat je jouw badkamer verlucht door middel van een raam open te zetten, de deur open te zetten of gewoon een ventilatiesysteem. Droog je douche na het douchen zodat bacteriën en schimmels geen kans krijgen en kuis élk plekje in je badkamer grondig. Ook de haarresten die je soms terugvindt in je afvoer zijn een absolute no go voor je gezondheid.

Lees ook: Zo krijg je écht alle bacteriën weg uit de badkamer

4. Slaap altijd met een hoeslaken

beter slapen warm weer

Een van de plekken waar je meer bacteriën terugvindt dan je lief is, is... je slaapkamer. Zowel het hoofdkussen als de matras zijn populaire verzamelplaatsen van bacteriën en schimmels. Het is dus niet zo gezond als je daar elke nacht aan blootgesteld wordt. Het spreekt daarom voor zich dat je rond je hoofdkussen en rond je matras altijd een kussensloop en een hoeslaken moet doen, om de afstand tussen jou en mogelijke bacteriën groter te maken. Bovendien is het belangrijk om deze heel vaak te wassen en te vervangen, zodat je jezelf beter beschermt tegen ziektes.

Lees ook: Hoe vaak moet je eigenlijk je lakens wassen?

Dankzij deze vier tips verbeter je jouw gezondheid door kleine aanpassingen in je huis te maken!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"