Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
duurzame mode

4 simpele tips voor duurzame mode in jouw kleerkast

Wanneer we over duurzaamheid bezig zijn, gaat het vaak over voeding en afval. Toch kan je als consument ook duurzaam zijn op vlak van mode. Meer aandacht besteden aan eerlijke, veilige of milieuvriendelijke en transparante kleding is iets dat volledig binnen het duurzame plaatje past. Hier enkele tips voor meer duurzame mode in jouw kleerkast.

Duurzame mode

duurzame mode

Een andere term die met duurzame mode geassocieerd wordt, is 'fair fashion'. Dat mag je letterlijk interpreteren als 'eerlijke kleding'. Wat dat inhoudt? Dat alle kleding die je draagt gemaakt wordt in eerlijke arbeidsomstandigheden zonder schade toe te brengen aan de planeet. Toch is dat niet evident. We zijn niet altijd op de hoogte van waar onze kleding juist komt. Het is wel een grote stap als je hier zoveel mogelijk rekening probeert mee te houden. Maar duurzame mode is meer dan dat alleen en er zijn heel wat andere tips die veel gemakkelijker toe te passen zijn dan telkens de afkomst van de kleding te achterhalen!

1. Niets kopen

Miskopen zijn jammer genoeg een bekend fenomeen voor velen onder ons. Een kleerkast vol ongedragen kledingstukken is dan ook geen uitzondering. Een van de meest effectieve tips voor een meer duurzame kleerkast is minder kopen. Het klinkt simpeler dan het is, want de verleiding om nieuwe spullen aan je collectie toe te voegen is groot. Probeer het toch maar eens!

2. Capsulekleerkast

duurzame mode

Ooit al eens van een capsulekleerkast gehoord? Deze sluit perfect aan bij het niets kopen. Wie een capsulekleerkast heeft, bezit enkel een beperkt aantal kledingstukken die makkelijk combineerbaar zijn met elkaar. Dat zorgt ervoor dat je bewuster nadenkt over welke kleding je aankoopt. Hierdoor ga je niet alleen geld uitsparen, maar ook beter nadenken over waar je geld naartoe gaat. Je zal meer nadenken over welke kleding je écht kan gebruiken en een goede toevoeging aan jouw kleerkast zijn.

3. Recycleren kan je leren

duurzame mode

Recycleren beperkt zich niet alleen tot voedingsresten en papier, ook jouw kleding kan je recycleren. Is de knop van je favoriete jeansbroek kapot? Laat er dan een nieuwe aanzetten. Zit er een scheur in je favoriete kleedje? Probeer er nog een blouse van te maken, zodat je die mooie print toch nog kan blijven dragen. Ook kleding ruilen hoort bij recycleren. Zo geef je letterlijk een tweede leven aan je kleding, doordat je er een nieuwe persoon blij mee maakt. De ideale manier om van je miskopen af te geraken en bovendien ook nog zelf een nieuw kledingstuk in ruil te krijgen.

4. Ga voor tweedehands

Als je kleding kan ruilen, kan je zeker ook tweedehandse kleding kopen. Dat komt eigenlijk een beetje op hetzelfde neer, alleen betaal je er dan voor. In een tweedehandswinkel vind je vaak ook heel wat unieke stukken die niemand anders heeft.

Lees ook: Duurzaam boodschappen doen lukt perfect dankzij deze 4 tips

Dat zijn vier simpele tips voor meer duurzame mode in jouw kleerkast. En duurzame mode? Die zorgt ook weer voor een duurzamere planeet.

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo