Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
gelukshormoon

4 tips om de aanmaak van gelukshormoon te stimuleren

Na een lange werkdag eindelijk even een moment vinden om jezelf te ontspannen, maakt je gelukkig. Een lekker etentje? Maakt je gelukkig. Een leuk avondje uit met vrienden? Ook dat maakt je gelukkig. Door dingen te doen die we leuk vinden, komt er een genotsgevoel vrij dat het gelukshormoon dopamine produceert. Het hormoon waar we blij van worden. Hier vind je vier tips om je gelukshormoon te stimuleren.

Dopa-wat?

Dopamine is een prikkelende neurotransmitter die wordt geproduceerd in onze hersenen. Deze neurotransmitter veroorzaakt heel wat prikkels, zoals bijvoorbeeld geluk, plezier en verliefdheid. Wanneer je hersenen dopamine aanmaken, krijg je een genotsgevoel. Je kan het dus vergelijken met een beloningssysteem. Je doet iets leuks en in ruil daarvoor krijg je extra dopamine en daarmee een extra portie geluk. Het is vanzelfsprekend dat dit gevoel niet de hele tijd overheerst en dat dopamine dus niet voortdurend wordt geproduceerd. De aanmaak ervan vindt enkel plaats in bovengenoemde gevallen, situaties waar je van geniet en waar je een plezierig gevoel van krijgt. Het is eigenlijk het geheim achter echt geluk.

1. Gezonde voeding

minder vlees eten Wat je eet, beïnvloedt ook hoe het er binnenin aan toegaat. Je kan slimmer worden van je eten en je hebt het simpelweg nodig als brandstof om lichamelijk en mentaal te functioneren. Gezonde voeding rijk aan antioxidanten, vitaminen en mineralen zijn eveneens belangrijk voor je geluk. Dopamine oxideert gemakkelijk en antioxidanten houden bacteriën die schade kunnen veroorzaken aan de hersencellen daardoor vlot tegen. Kies voor groenten en fruit zoals paprika, sinaasappels, zonnebloempitten, bladgroenten, broccoli, asperges en ga zo maar door. Een gezond bordje, zorgt voor een gelukkig brein. Lees ook: 7 overtuigende redenen om meer pure voeding te eten

2. Vermijd bewerkte producten

Bewerkte producten die witte bloem, veel slechte cholesterol, cafeïne, verzadigde vetten en toegevoegde suikers bevatten laat je best links liggen. Deze veroorzaken mentale dipjes en vermoeidheid, waardoor de productie van dopamine tegengehouden wordt. Dit soort voedsel zal de werking van de hersenen in het algemeen verslechteren. Dat is die suikerwafel niet waard, toch?

Lees ook: Zin in snacks? Dit is waarom je altijd verlangt naar te zoet of te zout eten

3. Beweging

stevig doorwandelen Wie elke dag een moment vrijmaakt om wat beweging te ondernemen zal dubbel geluk ervaren. Ten eerste verhoogt sporten of wandelen het calciumgehalte in je bloed, wat de productie van dopamine stimuleert. Ten tweede komen er tijdens die beweging ook nog eens heel wat endorfines vrij, een hormoon dat eveneens een geluksgevoel oproept. You know what to do!

Lees ook: Meer beweging dankzij deze 5 handige tips (ideaal als je niet van sporten houdt!)

4. Slaap voldoende

Last but not least: slaap voldoende. Wie voldoende slaapt kan zijn lichaam en zijn brein voldoende laten opladen om dopamine te verbruiken tijdens de dag zelf. Tijdens de nacht verbruik je weinig dopamine, waardoor je meer overhoudt voor overdag. Vergelijk het een beetje met jezelf opladen, zoals je jouw smartphone oplaadt. Heb je moeite met in slaap vallen? Probeer dan eens SleepDust uit een halfuur voor je gaat slapen. Het is een natuurlijk hulpmiddel dat jou probleemloos naar dromenland stuurt.

Lees ook: Dankzij deze kleine correctie slaap je 10 x beter Wie op deze vier puntjes let zal zijn gelukshormoon ongetwijfeld een serieuze boost geven!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"