Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
vaker naar toilet

4 verklarende redenen voor waarom je vaker naar toilet moet

Heb je het gevoel dat je de laatste tijd opvallend meer tijd spendeert op het toilet dan anders? Dan is het een goed idee om de oorzaak hiervan te achterhalen.

Er zijn heel wat verschillende mogelijke verklaringen voor te vinden. Hier vind je vier verklarende redenen voor waarom je vaker naar het toilet moet.

Wat is normaal?

Eerst en vooral is het belangrijk om duidelijk te maken wat een 'normale' stoelgang juist inhoudt. Wat normaal is, verschilt voor iedereen. Je hebt mensen die elke dag één of meerdere keren naar het toilet gaan en anderen die elke dag één keer een grote boodschap doen, maar wel even gezond zijn. Zolang de stoelgang zelf normaal lijkt, moet je jezelf geen zorgen maken. Probeer jezelf ook niet te vergelijken met kennissen of familie, maar raadpleeg je huisarts als je met twijfels zit. Zo maak je jezelf niet onnodig ongerust en heb je ineens een professionele mening over je probleem.

1. Je eet gezonder

Ben je net gestart met gezonder te eten en je hele levensstijl om te gooien? Dan is het zeker normaal dat je vaker naar het toilet moet. Je lichaam moet namelijk even wennen aan je nieuwe, gezond eetpatroon, wat een opvallende impact op je darmflora en spijsvertering heeft. Laat dit je daarentegen niet ontmoedigen, want het is net het teken dat je lichaam aan het ontgiften is van al die ongezonde stoffen en dat je op de goede weg bent. Wie meer fruit en groenten binnenkrijgt, krijgt daardoor ook meer vezels binnen. Vezels bevorderen de darmflora, wat verklaart waarom je vaker op het toilet zit. Na verloop van tijd gaat dit weer minderen, omdat je lichaam dan helemaal gewend is aan je nieuwe voedingspatroon. Geef het wat tijd.

Lees ook: Granaatappels: het geheim achter gezonde darmen en zoveel meer

2. Je hebt een bacteriële infectie

spijsvertering tips

Jammer genoeg zijn er niet alleen maar positieve verklaringen voor het vaker naar toilet moeten gaan. Wanneer je heel veel moet en dit gepaard gaat met diarree, dan is de kans groot dat je een virale en bacteriële infectie hebt opgelopen. Als dat het geval is, stap je best onmiddellijk naar je huisarts om zeker te zijn dat het niets ernstigs is. Hou er rekening mee dat het immuunsysteem van iemand die ongezond eet minder goed functioneert. Wie veel groenten en fruit eet, veel water drinkt, bewust eet en voldoende beweegt, maakt in het algemeen minder kans om ziek te worden. Het zijn kleine dingen die ervoor kunnen zorgen dat bacteriën je immuunsysteem niet overwinnen.

Lees ook: Zomerproof dankzij deze 4 simpele tips

3. Je beweegt meer

vaker naar toilet

Een van de vele voordelen die meer bewegen en meer sporten met zich meebrengt? Een vlottere spijsvertering. Dat is onder andere één van de redenen waarom meer beweging jou een slanker lichaam oplevert. Door meer te sporten boost je jouw spijsvertering en daarmee ook jouw metabolisme, waardoor je sneller vet verbrandt. Je gaat gemakkelijker naar toilet kunnen gaan, waardoor die extra kilo's door bijvoorbeeld problemen zoals constipatie niet langer aan jouw lijf blijven hangen. Bewegen maar! Lees ook: Makkelijke tips voor meer beweging op kantoor

4. Je hebt prikkelbaredarmsyndroom

menstruatie

Het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) is een chronische spijsverteringsstoornis veroorzaakt door pijnlijke contracties van de darmen en problemen tijdens het spijsverteringsproces. Dat gaat meestal gepaard met een opgeblazen gevoel, winderigheid, buikkrampen, buikpijn, diarree en constipatie. Je zal ook veel vaker dan normaal naar toilet moeten. Raadpleeg je huisarts om hier zeker van te zijn, alleen hij zal de juiste diagnose kunnen stellen en jou kunnen vertellen hoe je dit het best kan aanpakken.

Lees ook: 5 x voeding die helpt tegen het prikkelbaredarmsyndroom

Vond je bij deze vier opties niets dat op jouw situatie van toepassing is? Ga dan toch eens langs de dokter voor de zekerheid!

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo