Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
artrose voorkomen

4 vitale (voedings)tips om artrose te voorkomen

Artrose kan je ook via gezonde voeding voorkomen. De pijn die je voelt in je botten en gewrichten is een vorm van ontsteking.

Logischerwijze mijd je dus best voeding die ontstekingen kunnen veroorzaken; zoals suiker en slechte vetten zoals gebakken boter. Maar daarnaast zijn er nog een aantal do's en don'ts. Wij leggen je graag even uit hoe je te werk gaat, aan de hand van 4 handige stappen:

>

1. Slimme eiwitten op elk moment

Rood vlees en kaas met een harde korst is minder geschikt voor mensen met neiging tot gewrichtspijn. Als je gezond wil eten, maar niet op je lijn hoeft te letten, kan je tot 5 porties ei per week nemen. Maar er zijn nog meer slimme bronnen van eiwit: zo kan je heerlijk kokkerellen met tofu, miso (als smaakmaker of bouillon) en zelfs zeewier. 1 van de beste dingen die je kan eten voor gezonde botten en gewrichten blijft natuurlijk vette vis: makreel, sardientjes en ansjovis zijn perfect om je Omega 3-gehalte op te krikken. Ze zorgen bovendien voor extra vitamine D.

2. Liever geen gluten en melk

Opgelet met gluten als je aan artrose lijdt. Er zijn gelukkig ook steeds meer glutenvrije alternatieven op de markt, maar ook goede koolhydraten die van nature geen gluten bevatten: boekweit is daar een goed voorbeeld van. Denk ook 's aan groenten waar veel beet in zit: ook in zoete aardappel en pastinaak zitten geen gluten. Geen idee hoe je boekweit moet klaarmaken? Neem eens een kijkje bij dit recept. Ook koemelk (en als je er van houdt-geitenmelk) zijn minder goed voor mensen met gewrichtspijn.

3. Kies je kruiden met verstand

Deze tip is een hele belangrijke, en niet eens moeilijk om toe te passen. Het is namelijk altijd fijn als je een grote boosdoener kan vervangen door een lekker alternatief. Zout en pikante pepertjes moet je ten allen tijde vermijden, omdat ze veel impact hebben op je organisme. Probeer liever om je lichaam te helpen met kruiden die je ontsteking van binnenuit aanpakken: gember en kurkuma horen vooraan in je kruidenkastje te staan! Houd je je gerechtjes liever zacht gekruid en wil je op een andere manier helende kruiden tot je nemen? Probeer dit slanke drankje dan eens uit. Meer weten over de ontstekingsremmende kracht van kurkuma? Dit artikel vertelt je er alles over.

4. Kook op 'n zacht vuurtje

Barbecueën is gezellig, maar (sorry als we slecht nieuws brengen!) niet zo bijster gezond. Zogenaamde agressieve kookwijzen, zoals grillen of koken in een hogedrukpan verandert niet alleen de samenstelling van eiwitten, maar neemt vooral ook de kracht van groenten en fruit weg. Jammer, want je hebt net die antioxidanten en vitamines nodig om ontstekingen tegen te gaan. Probeer niet te koken op een hoog vuur. Wist je dat vitamine C al afbreekt vanaf 60º C? Dat is ook de reden waarom het goed is om je wortels en paprika's wat vaker rauw te knabbelen. We hopen dat dit lijstje een goed geheugensteuntje voor je is, om voeding die gewrichtsklachten verergert te mijden. Tegelijkertijd kan je voortaan gaan winkelen met een helderder idee over voeding die artrose helpt voorkomen.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"