Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
slaap verbeteren

4 weetjes over slaap die je leven blijvend zullen verbeteren

Alles kan beter, dus ook je slaap kan je elke nacht verbeteren. En laat de rust van lichaam en zinnen nu net het lievelingetje zijn van SkinnyLove (zoals blijkt uit dit artikel en deze blogpost)! Wij helpen je dus maar wat graag met deze levensnoodzakelijke tips:

1. De snooze-knop niet indrukken, a.u.b.

Volgens Dr. Daniel Barone (auteur van het boek 'Let's talk about sleep') is op de sluimerknop drukken het slechtste wat je kan doen. Je brengt er je lichaam en geest mee in de war. “Niet dat je er je lichaam onherroepelijk kwaad meedoet, maar je zet het wel op het verkeerde been“ aldus de neuroloog. Probeer aan de verleiding te weerstaan en sta onmiddellijk op. Om de pijn te verzachten, kan je noteren hoeveel tijd je precies nodig hebt voor je ochtendritueel en je klok daar tot de minuut op instellen. Het is met andere woorden een goed idee om je wekker te zetten zo laat het menselijk mogelijk is. Geniet liever zonder onderbreking van 20 minuutjes extra, en start daarna fris aan je dagtaak.

2. Doorslaggevende functie

slaap verbeteren

Melatonine is een hormoon dat een klier in de hersenen produceert als het donker wordt. Het hormoon stuurt belangrijke nachtelijke processen aan in het lichaam, die slaap en herstel met zich meebrengen. Maar dat niet alleen. Melatonine speelt een cruciale rol voor de gezondheid van het hart. Bovendien oefent het een herstellende functie uit op de lever en pancreas. Wil je de 100 halen? Zorg er dan voor dat je je natuurlijke bioritme niet verstoort, door bijvoorbeeld lange periodes te leven als een nachtuil. Of door te vaak melatonine-supplementen te slikken. Beter is het om natuurlijke slaapmutsjes te drinken, zoals kamillethee of SleepDust.

3. Hoe luier je bent, hoe slechter je slaapt

Na een lange wandeling of een drukke dag met veel beweging val je meestal als een blok in slaap. Dat zegt niet alleen ons gezond verstand, maar ook een langdurig onderzoek brengt naar voren dat een actieve levensstijl bijdraagt tot een betere slaap. Tijdens het langdurige onderzoek - van 1971 tot 2006- werden 8000 mannen en vrouwen gevolgd, waarvan de conditie elke 2 tot 3 jaar werd getest, via fitnessuitdagingen. De groep die met de jaren minder actief werd, gaf ook aan slechter in te dutten. Een goede conditie alleen is niet genoeg om slaapproblemen op te lossen, maar het verlaagt wel het risico erop. Hoe actiever je blijft, hoe beter!

4. Op je rechterzij

Heb je het vooral moeilijk om vlot in slaap te vallen? Door op je rechterzij te liggen, zal je automatisch meer via je linkerneusgat beginnen ademen. Daardoor activeer je je parasympathische zenuwstelsel en vat je lichaam sneller de slaap. Kort samengevat kan dit artikel als goed geheugensteuntje: we moeten actiever gaan leven, ons bioritme respecteren en onze slaaphouding zo nu en dan eens omgooien. Het proberen waard! Welterusten... P.S.: Hondjes zijn een bron van warmte en dus erg gezellig... maar het is gezonder als ze in hun eigen nestje slapen.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"