4 weetjes over slaap die je leven blijvend zullen verbeteren
1. De snooze-knop niet indrukken, a.u.b.
Volgens Dr. Daniel Barone (auteur van het boek 'Let's talk about sleep') is op de sluimerknop drukken het slechtste wat je kan doen. Je brengt er je lichaam en geest mee in de war. “Niet dat je er je lichaam onherroepelijk kwaad meedoet, maar je zet het wel op het verkeerde been“ aldus de neuroloog. Probeer aan de verleiding te weerstaan en sta onmiddellijk op. Om de pijn te verzachten, kan je noteren hoeveel tijd je precies nodig hebt voor je ochtendritueel en je klok daar tot de minuut op instellen. Het is met andere woorden een goed idee om je wekker te zetten zo laat het menselijk mogelijk is. Geniet liever zonder onderbreking van 20 minuutjes extra, en start daarna fris aan je dagtaak.
2. Doorslaggevende functie
Melatonine is een hormoon dat een klier in de hersenen produceert als het donker wordt. Het hormoon stuurt belangrijke nachtelijke processen aan in het lichaam, die slaap en herstel met zich meebrengen. Maar dat niet alleen. Melatonine speelt een cruciale rol voor de gezondheid van het hart. Bovendien oefent het een herstellende functie uit op de lever en pancreas. Wil je de 100 halen? Zorg er dan voor dat je je natuurlijke bioritme niet verstoort, door bijvoorbeeld lange periodes te leven als een nachtuil. Of door te vaak melatonine-supplementen te slikken. Beter is het om natuurlijke slaapmutsjes te drinken, zoals kamillethee of SleepDust.
3. Hoe luier je bent, hoe slechter je slaapt
Na een lange wandeling of een drukke dag met veel beweging val je meestal als een blok in slaap. Dat zegt niet alleen ons gezond verstand, maar ook een langdurig onderzoek brengt naar voren dat een actieve levensstijl bijdraagt tot een betere slaap. Tijdens het langdurige onderzoek - van 1971 tot 2006- werden 8000 mannen en vrouwen gevolgd, waarvan de conditie elke 2 tot 3 jaar werd getest, via fitnessuitdagingen. De groep die met de jaren minder actief werd, gaf ook aan slechter in te dutten. Een goede conditie alleen is niet genoeg om slaapproblemen op te lossen, maar het verlaagt wel het risico erop. Hoe actiever je blijft, hoe beter!