Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
ogen wrijven ongezond

Waarom in de ogen wrijven nutteloos (en zelfs gevaarlijk!) is

In je ogen wrijven is niet alleen nutteloos, maar het kan ook ongezond zijn. 4 redenen waarom je dat (quasi) onschuldige gebaar maar beter snel achterwege laat:

1. Je kan infecties oplopen

We kennen het scenario allemaal: thuis of op het werk heb je nog een belangrijke taak af te werken en je voelt je ogen als naalden prikken. Je voelt de onweerstaanbare drang om in je ogen te wrijven. Toch maar niet doen, want dit onschuldige gebaar lucht snel op, maar heeft soms nare gevolgen. Je handen zijn namelijk constante vectoren voor microben. Het maakt niet uit hoe vaak ze je wast, je vingers zijn toch nog te vuil om in contact te komen met je gevoelige netvlies. Bovendien kan er irriterend poeder van je oogschaduw of mascara in je ogen geraken.

2. Je huid kan sneller verouderen

Je merkt het vast als je een paar dagen geen oogcrème hebt gesmeerd, de zone rondom je ogen is de gevoeligste van je hele gezicht. Daarom zijn er ook die speciale serums voor je oogomtrek op de markt. Betaal je dus al een flinke duit aan die kostbare schoonheidsproducten, verknoei het dan niet door hardhandig in je ogen te wrijven. De tere huid rondom kan het niet aan. Hetzelfde geldt natuurlijk voor het weghalen van make-up. Heb je de gewoonte om je wattenschuifje nogal krachtig over je wimpers te halen, gebruik dan olie: veel zachter en het haalt het vuil grondiger weg.

3. Sneller brillen & slappe oogleden

ogen wrijven ongezondMeerdere keren per dag in je ogen wrijven is niet alleen de snelste weg naar een infectie. Door de besmetting van de cornea kan ook je zicht verslechteren. Bovendien loop je kans op verslapte oogleden. Door het permanente wrijven kunnen je oogleden namelijk elastisch worden. De verslapping van de oogleden komt al vanzelf, met de jaren. Maak het dus niet erger door zelf aan je ogen te zitten! Je wil toch nog blij zijn met je selfies?

4. Glaucoom kan er door verergeren

Iedereen boven de 40 moet zich vaker laten controleren op 'groene staar', zoals glaucoom wel eens genoemd wordt. Deze ziekte is het gevolg van een opeenhoping van oogvocht in de voorkant van het oog, dat de oogzenuw comprimeert. Door in je ogen te wrijven wordt de bloedcirculatie in de oogzenuwen, wat in bepaalde gevallen kan leiden tot permanente blindheid. Wie door erfelijkheid of leeftijd kans loopt op glaucoom, kan maar beter niet in de ogen wrijven. Wat kan je doen als de verleiding toch te groot wordt?

Kom in beweging!

Soms hoeft bewegen niet lang te duren. Ga bijvoorbeeld even op de mat liggen, met je armen gespreid en je benen in de lucht. Het lijkt helemaal niets, maar op die manier stroomt er heel snel meer bloed naar je hoofd. Je ogen hebben baat bij een verhoogde microcirculatie. Of nog: spring 1 minuutje op en neer. Ook daar worden je ogen fris en wakker van.

Neem voldoende rust

Goed uitgeruste ogen zijn fit; je hebt er dan (sorry voor de woordspeling) geen omkijken naar. Zijn nachten van 8 uur voor jou een sprookje, kijk dan of je geholpen bent met af en toe een dutje. Drink af en toe SleepDust voor je tussen de lakens kruipt. Las op tijd pauzes in. Gemberthee is een topper om je bloedcirculatie op te drijven. Kies je voor een versie met matcha, dan krijg je er ook nog de bonus van een hogere gemoedsrust bij.

Eet gezond & verzorg je kijkers goed

Elders in deze blog geven we je een lijstje van de gezondste voedingsmiddelen voor je ogen. Vooral zink, vitamine A en E zijn van essentieel belang. Probeer je eigen vingers in bedwang te houden en boek eventueel eens een heuse gelaatsmassage bij een professional. Door het beroeren van je sinusholtes bijvoorbeeld kikkeren je ogen snel op. Bovendien houdt een massage je huid jong en worden de lymfekliertjes van je aangezicht gezuiverd. Voor een supersnel resultaat kan je 5 minuutjes gaan liggen met een steriel, warm kompres op je ogen.
Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo