Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
paksoi

4 x waarom je paksoi op het menu moet zetten deze zomer

Als je paksoi bekijkt, lijkt het niet meteen de meest sexy of opvallende groente. Vergis je toch maar niet: ook bij groenten zit de schoonheid soms vanbinnen. De paksoi is een echte topper, vooral wat de impact op je gezondheid betreft. Vier redenen waarom jij paksoi wat vaker op het menu moet zetten deze zomer.

 

Over paksoi

paksoi
Paksoi is een koolsoort vol vitaminen en mineralen die je gezondheid een boost geeft. Het is een Aziatische groente die vanuit China de hele gezondheidswereld heeft veroverd. De groente met zijn grote donkergroene bladeren en witte steel is veelzijdig en kan je aan veel verschillende gerechten toevoegen als smaakmaker. Een voordeel is dat je paksoi niet lang moet koken of bakken, waardoor de pure voedingsstoffen bewaard blijven.

1. Gezonde botten

In paksoi vind je ijzer, fosfor, calcium, magnesium, zink en vitamine K terug. Allemaal vitaminen en mineralen die essentieel zijn voor het behoud van een gezonde botstructuur. Voornamelijk ijzer en zink spelen een belangrijke rol in de productie van collageen. Dat is een eiwit dat een grote rol speelt bij het succesvol aanmaken van bindweefsel. Wie een tekort aan vitamine K heeft, loopt hoger risico op breuken. De vitamine K uit paksoi beschermt hier dus mee tegen.

Lees ook: Gezond tot op het bot: 4 effectieve tips voor gezonde botten

2. Lagere bloeddruk

De aanwezige kalium, magnesium en calcium zijn drie belangrijke bestanddelen die op natuurlijke wijze de bloeddruk kunnen verlagen. Kalium neutraliseert bovendien de aanwezigheid van natrium in het bloed, dat doorgaans zorgt voor een hogere bloeddruk. Wie veel paksoi eet, hoeft zich dus geen zorgen te maken over zijn bloeddruk!

3. Sterke hart- en bloedvaten

De groente is een tovermiddel om een gezond hart te bekomen, net zoals de meeste andere groenten. Dat komt door onder andere het foliumzuur, kalium, vitamine C en vitamine B6. Het foliumzuur en vitamine B6 voorkomen beschadiging van de bloedvaten die aanleiding kan geven tot hartproblemen. Ook de lagere bloeddruk uit puntje twee zorgt voor een gezonder hart.

Lees ook: Verwen je hart: deze voeding zorgt voor een gezond hart

4. Stralende huid

10 jaar jonger

Ook voor je uiterlijk heeft de paksoi een verrassing in petto. De bestanddelen uit de groente die bijdragen aan een stralende huid zijn carotenoïden, vitamine C, vitamine K, foliumzuur, kalium en selenium. Een heel lijstje als je het ons vraagt. De carotenoïden houden het celmembraan in stand, waardoor dat beter bestand is tegen vrije radicalen. Dankzij vitamine C maak je voldoende collageen aan, wat je huid langer elastisch en jong houdt. Paksoi schenkt je dus een stralende, frisse en jongere huid.

Lees ook: De grootste fouten die iedereen maakt bij huidverzorging

Paksoi is de ideale zomergroente als je het ons vraagt!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"