Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
slapen met ventilator

4 x waarom slapen met de ventilator aan niet gezond is

Wanneer het buiten lange tijd warm is, lopen de temperaturen binnen eveneens hoog op. Het huis verluchten wordt moeilijk, aangezien de warmte mee naar binnenglipt als je het raam openzet. Daarom zetten we vaak de ventilator of de airco aan om wat extra frisse lucht te krijgen. Dat is allemaal oké, maar je moet wel opletten met wanneer je de ventilator laat aanstaan. Vier redenen waarom slapen met de ventilator aan helemaal niet goed is voor je gezondheid.

1. Het droogt de huid uit

oplossing droge huid
Als er iets is waar we niet van houden, dan is het een droge en trekkerige huid in de zomer. Slapen met de ventilator aan zorgt er nochtans wel voor dat de huid uitdroogt. Zeker wie de ventilator op zichzelf richt, wordt wakker met een drogere huid. Wanneer de afkoelmachine aanstaat, daalt de luchtvochtigheid wanneer die lucht op jouw gezicht valt. Daardoor wordt je huid ruwer. Naast je huid, worden ook je ogen veel droger en hebben deze meer kans om uit te drogen door het verschil in luchtvochtigheid.

2. Het is een bron van bacteriën en stof

slapen met ventilator
Een ventilator kan dan wel voor de nodige afkoeling zorgen waar je naar verlangt tijdens heel warme dagen, afkoeling is niet het enige wat je hierdoor zal voelen. In de blazer zitten er namelijk enorm veel stof, bacteriën en pollen. Die worden de kamer rondgeblazen wanneer de machine aanstaat. Zeker wanneer je last hebt van verschillende allergieën, astma of hooikoorts is slapen met de ventilator aan geen goed idee. Het is dus heel belangrijk dat je de machine heel goed stofzuigt en proper maakt zodat de meeste stofjes verdwijnen.

3. Het maakt je vatbaarder voor een verkoudheid

slapen met ventilator
Doordat de ventilator heel wat koude lucht doorheen de ruimte blaast, drogen de slijmvliezen van de keel en de neus makkelijker uit. Dat zorgt ervoor dat je sneller ziek wordt en vatbaarder bent voor een verkoudheid. Je lichaam probeert dit te compenseren door meer slijm aan te maken, waardoor je plots verkouden wordt. Dat is weer één van de redenen waarom je in de zomer evengoed verkouden kan zijn dan in de winter.

4. Het zorgt voor spierpijn

slapen met ventilator
De geconcentreerde koude lucht brengt meer schade aan de spieren aan dan je denkt. De lucht zet namelijk een bepaalde druk op de spieren, waardoor je spierpijn en krampen krijgt. Vooral de nek of het gezicht krijgen hiermee te maken, omdat de lucht hier het meest op terechtkomt. Let dus op als je gevoelig bent voor spierkrampen of als je al last hebt van spierpijn, want de koude lucht van je ventilator kan dit nog verergeren.
Denk dus twee keer na voor je gaat slapen met de ventilator nog aan.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"