Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
5 eenvoudige trucjes om je mentale gezondheid te verbeteren

5 eenvoudige trucjes om je mentale gezondheid te verbeteren

Iedereen heeft wel eens een slechte dag, maar bij de ene persoon zit dit dieper dan bij de andere. Wat wel voor iedereen hetzelfde is? Kleine dingen kunnen een sombere dag toch opvrolijken. Zie je het even niet meer zitten? Probeer dan eens deze 5 makkelijk toepasbare manieren om je mentale gezondheid te verbeteren. Na verloop van tijd merk je dat trucjes zoals deze écht het verschil maken.

1. Slaap voldoende

Een onderbroken of slechte nachtrust kan zorgen voor stemmingsstoornissen, mentale gezondheidsproblemen en zelfs depressie. Op een slechte dag is het dus een goed idee om zeker op tijd in je bed te kruipen. Voldoende nachtrust is essentieel om je weer beter te voelen de dag erna.

Lees ook: Zo zal je beter slapen op een onbekende plek

2. Don't worry

mentale gezondheid verbeteren
We kennen allemaal het bekende liedje 'don't worry, be happy'. Toegegeven, het klinkt een stuk eenvoudiger dan het is. Kan je gedachten zomaar uitschakelen? Nee, dat niet, maar je kan ze wel tegenspreken wanneer je jezelf zorgen maakt. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat in 85% van de gevallen de dingen waarover we stressen nooit gebeuren. Minder dingen overdenken en jezelf minder zorgen maken, is dus een eenvoudige manier om je mentale gezondheid een boost te geven. Elke keer als je jezelf zorgen maakt, denk er dan aan dat de kans dat die zorgen ook écht uitkomen heel miniem is.

3. Digitale detox

Alle digitale media maken ons ongelukkiger. Sociale media hebben een slechte invloed op onze slaap, ons zelfbeeld en onze gevoelens. Wie veel tijd op online platformen besteedt, kan zich eenzamer en depressiever voelen door de hoeveelheid prikkels die hij daardoor binnenkrijgt.

Tijd voor een digitale detox dus. Je hoeft niet meteen van alles naar niets te gaan, bouw het voorzichtig af. Leg je smartphone eens weg voor een uur, de volgende keer voor twee uur en ga zo maar door. Na verloop van tijd zal je merken dat je meer in het nu aanwezig bent en je meer bewust bent van jezelf.

4. Bewegen

Oké, wij hebben op sommige momenten ook geen zin om naar buiten te gaan wanneer we ons slecht voelen. Toch valt het niet te ontkennen dat een beetje beweging je mentale mood een boost geeft.  Even een frisse neus halen buiten tijdens een wandeling is goed om je gedachten te ordenen. Wanneer je daarna terugkeert, zie je alles op een heel andere manier en heb je weer goeie moed om er tegenaan te gaan. Intensievere sporten zoals zwemmen en lopen zorgen op hun beurt weer voor minder stress en angst in het algemeen.

5. Voel

Dit trucje is het moeilijkste van allemaal. Het is belangrijk dat je jouw gevoelens niet negeert en er niet van wegloopt. Dat zal achteraf alleen voor meer dipjes zorgen. Wanneer je toegeeft aan je gevoelens en bijvoorbeeld eens goed weent, zal er achteraf opluchting zijn. Alles opkroppen heeft het tegenovergestelde effect en doet je alleen maar slechter voelen. Ga ervoor en ga erdoor, yes you can!

Lees ook: Hooggevoelig? 4 waardevolle tips om er beter mee om te gaan

Onthoud dus dat je deze trucjes herhaaldelijk moet proberen alvorens ze effect hebben. Na verloop van tijd gaan deze 5 tips je mentale gezondheid verbeteren en voel je jezelf weer veel beter in je vel.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"