Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
nieuwe ideeën

4 effectieve stappen om op nieuwe ideeën te komen

Is creativiteit voor iedereen weggelegd? Het antwoord is ja. Creativiteit is geen eigenschap die je wel of niet hebt, en heeft ook geen verband met je IQ. Het gaat over de skill om je open te stellen en zo nieuwe ideeën te bedenken. Hoe kan je een stroom van nieuwe ideeën bedenken?

>

Uitgeblust?

Wie op het werk vaak met nieuwe en originele ideeën moet afkomen, kan beamen dat deze niet altijd vanzelf komen. Na verloop van tijd heb je even minder inspiratie en moet je weer nieuwe manieren bedenken om hetzelfde resultaat neer te zetten. Vaak moet je in groep samenzitten en ook dan verloopt het stroef. Dankzij deze vier tips, verloopt dat vlotter.

1. Diversiteit

nieuwe ideeën
Nieuwe en vernieuwende ideeën gaan om het vinden van nieuwe verbanden tussen bestaande brokjes kennis. Wanneer je samen brainstormt in een creatieve sessie breng je alle verschillende soorten kennis en creativiteit bij elkaar. Probeer in een team rekening te houden met verschillende soorten mensen. Zo heb je spontane, berekende, cognitieve en emotionele vormen van creativiteit. Iedere persoon brengt een andere kijk op creativiteit met zich mee, waardoor de combinatie van een groep mensen tot verrassende ideeën kan leiden. Kies dus niet per se voor mensen die op jou lijken in je team.

2. Motiveren

Het is makkelijker om samen op goede ideeën te komen wanneer iedereen gemotiveerd is. Iedereen is creatiever als ze daadwerkelijk gemotiveerd zijn. Anders voelt niemand zich verantwoordelijk voor een positieve uitkomst van de meeting. Ook moet iedereen het eens zijn met wat het doel is. Bespreek duidelijk samen wat je wil bereiken zodat iedereen weet waarover het juist gaat. Laat iedereen deel uitmaken van de groep, ieders mening telt.

3. Out-of-the-box denken

Angst vormt vaak een blokkade bij een creatief proces. Wie verandering wil teweegbrengen en vernieuwend uit de hoek wil komen, moet tegen de stroom durven ingaan. Het cliché om out-of-the-box te denken klopt helemaal. Denk niet 'gaan de mensen dit goed genoeg vinden' wanneer je jouw idee wil verkondigen, maar denk 'wat heb ik te verliezen'. Stel dat iedereen laaiend enthousiast is over jouw idee, heb jij het project misschien wel gered. Alles wat iemand zegt, kan tot het finale idee leiden en inspireert anderen. Durf gerust eens om de grenzen heen te denken om op iets verrassend te komen.

 

4. Goede energie

Zie dat de energie in de groep goed zit tijdens het gesprek. Dat is belangrijk voor de juiste opbouw en de juiste timing van het gesprek. Wanneer je allemaal in een creatieve flow bent, zijn jullie allemaal bewust bezig met het project en hangt er een positieve energie. Dat enthousiasme kan het creatieve proces alleen maar ten goede komen.
Lees ook: Gebrek aan inspiratie? Zo kan je creativiteit stimuleren Deze 4 factoren beïnvloeden het creatieve proces en stimuleren het bedenken van goede nieuwe ideeën. Als je even vastzit en op niets komt, overloop dan even de stappen om te kijken of alles wel goed zit!
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"