Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
tips om rugpijn te verminderen

5 effectieve tips om rugpijn te verminderen

Heb je soms van die dagen dat je niets gedaan krijgt omdat je voortdurend last hebt van een aanhoudende pijn in je rug? Hoe hard je ook je best doet om die pijn te negeren, het is er een die een grote impact heeft op ons lichamelijk functioneren.

Negeren is dan ook het laatste wat je met rugpijn moet doen. Dat kan het op lange termijn alleen maar erger maken. Deze vijf effectieve tips om rugpijn te verminderen, bieden je hopelijk de nodige verlossing waar je naar op zoek bent.

Wat is rugpijn?

tips om rugpijn te verminderen
Rugpijn is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende klachten aan de rug die zich uiten in de vorm van een stekende pijn. Als je hier regelmatig zelf last van ondervindt, ben je zeker niet alleen. Maar liefst 80 procent van de bevolking krijgt hier ooit mee te maken. Samen met nekpijn is het de meest voorkomende chronische pijn. Bij de helft ervan is het een chronische pijn die bijna nooit verdwijnt. De pijn kan zowel plots als geleidelijk opkomen en kent verschillende niveaus van intensiteit. Er zijn ook verschillende vormen van rugpijn. Lage rugpijn is bijvoorbeeld voelbaar van de onderste ribben tot de billen en straalt soms zelfs verder uit naar de benen. Daarnaast zijn er evengoed vormen waarbij de bovenkant van de rug of de hele rug pijn ondervindt. Rugpijn heeft meestal niet één aanwijsbare oorzaak, maar kan een combinatie van verschillende factoren zijn. Zwaar lichamelijk werk waarbij je veel moet bukken of zware dingen moet optillen, is nefast voor de rug. Net zoals zitten. Wie veel zit en daarbij ook nog eens een slechte zithouding aanneemt, zal gegarandeerd vroeg of laat last krijgen van zijn rug. Ook langdurige stress kan een verklaring zijn. Mensen met overgewicht zetten dan weer meer druk op hun tussenwervelschijven, waardoor zij meer risico op rugpijn hebben dan iemand die op een gezond gewicht zit.

1. Let op je slaaphouding

beter slapen warm weer
Op je slaaphouding letten, is een van de beste tips om rugpijn te verminderen. Waarom? Omdat een foutieve slaaphouding rugpijn oplevert en rugpijn op zijn beurt voor een slaaptekort kan zorgen. Op die manier is het een vicieuze cirkel waar je moeilijk uitgeraakt. De juiste matras en het juiste hoofdkussen maken een heel groot verschil in de mate waarin je rugpijn ervaart. De beste slaaphouding die je kan aannemen? Op je zij gaan liggen. Zo gun je jouw rug voldoende rust. Heb je toch rugpijn in deze houding? Dan kan je altijd nog een extra kussentje gebruiken om je rug meer steun te geven. Slapen op de buik is absoluut af te raden, zeker voor wie al rugproblemen heeft.

2. Let op je zithouding

zitten Je slaaphouding is één ding, maar een juiste zithouding is minstens even belangrijk. Wanneer je spieren heel de tijd in een onnatuurlijke houding geduwd worden, gaat er veel spanning ontstaan. Voornamelijk de nek- en schouderbladen en de ruggengraat dragen hier de gevolgen van. Als je zelf weet dat je in de meeste gevallen een foute houding aanneemt, probeer jezelf hier dan elke keer bewust van te worden. Zo kan je jouw houding aanpassen, wat op lange termijn voor minder klachten zorgt. Bij een goede zithouding zoek je best steun bij de stoel waarop je zit. Zit goed naar achter en laat je ruggengraat tegen de stoel leunen, breng je heupen in evenwicht en zet je voeten plat op de grond. Ook de schouders moeten in een neutrale houding hangen. Net zoals het veranderen van een gewoonte, zal het enige tijd kosten voor het je bewust lukt om de juiste houding vanzelf aan te nemen.

Lees ook: Een goede lichaamshouding in vijf simpele stappen

3. Blijf bewegen

tips om rugpijn te verminderen Wat je zeker niet moet doen wanneer je last heb van je rug? Blijven stilzitten. Een van de meest verrassende tips om rugpijn te verminderen, is dat je eigenlijk net moet blijven bewegen om van de rugpijn af te geraken. Heel de dag stil blijven zitten, kan de pijn net verergeren. Wanneer je neerzit, is de kans groot dat je opnieuw in een foute houding terechtkomt, waardoor je de rug- en nekspieren alleen meer belast. Motiveer jezelf dus om ook wanneer je veel pijn hebt toch een wandelingetje te maken of wat baantjes te gaan zwemmen. Je zal echt merken dat de pijn vermindert. Yoga is eigenlijk de beste vorm van beweging die je kan doen om de pijn te verlichten, omdat heel wat oefeningen de spanning weghalen. Dat is te verklaren door het feit dat je jouw lichaam in onnatuurlijke houdingen duwt die je normaal niet aanneemt.

Lees ook: Dit doet een juiste ademhaling tijdens het sporten voor je conditie

4. Laat je masseren

laten masseren
Meestal juichen we heel luid wanneer we gemasseerd mogen worden, maar voor wie rugpijn heeft, kan dit al heel wat minder aangenaam zijn. Vergis je niet, ook wanneer je rugklachten hebt, kan een massage heel ontspannend zijn. Bovendien werken massages ontspannend voor de spieren, waardoor de spanning die je voelt kan verlichten en je bijgevolg veel minder pijn overhoudt. Best ga je wel naar een professionele masseur met de nodige kennis, zodat hij weet hoe hij jouw pijnlijke rug moet aanpakken. Wedden dat je jezelf daarna weer helemaal herboren voelt?

5. Ga naar de dokter

blaasontsteking
De vijfde tip is de tip die je misschien het minst graag gaat lezen: ga naar de dokter. Zelfs wanneer het een banale rugpijn is - voor zover dat bestaat - is het geen slecht idee om even te laten controleren waar de rugklachten juist vandaan komen. Op die manier kan je heel wat verdere rugschade beperken of voorkomen, omdat je de oorzaak van het probleem al meteen kan aanpakken. Daarnaast is er niemand die beter weet hoe rugpijn te verminderen, dan je eigen dokter. Zet je trots opzij en maak dus maar een afspraak!
Deze tips om rugpijn te verminderen helpen jou van die vervelende pijn af te geraken!
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"