Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
gewoontes zorgeloos

4 gewoontes van mensen die zich niet druk maken

Mensen die zorgeloos in het leven staan delen een aantal goede gewoontes met elkaar. Wil ook jij van hen leren? Lees dan snel even mee:

1. Ze laten hun werk op kantoor

Meer dan de helft van ons leeft met een opgejaagd gevoel door stress op het werk. Meestal wordt de werkdruk en hoeveelheid taken aangegeven als grote boosdoener. Voor je gezondheid is het echter veel beter om te ontkoppelen van je werk zodra je de kantoorruimte verlaat. Misschien denk je dat je productiever wordt door na de kantooruren thuis te werken (of oplossingen uit te denken), maar na een tijdje werkt dit contraproductief. Kom je toch vaak niet toe met de uren op kantoor? Blijf dan hoogstens 1 x per week na, en deel het werk waar mogelijk met je collega's. Zo ben je niet alleen. In je eentje lange uren draaien zorgt voor sociaal isolement én naar alle waarschijnlijkheid een burn-out op termijn.

 

2. Het zijn boekenwurmen

gewoontes zorgeloos

Er schuilt veel waarheid achter het geluk van 'met een boekje in een hoekje'. Onderzoek toont aan dat zelfs een luttele 6 minuutjes lezen per dag je stressniveau kan kelderen. Dat moet lukken, zeker als je een beetje pendeltijd voor je hebt liggen. Lezen maakt je niet alleen zorgeloos, maar helpt ook je geheugen en heeft bovendien dit voordeel van formaat.

3. Het zijn buitenmensen

Baden in de natuur, zegt men in Japan. Even lekker buitenkomen en genieten van een weids landschap doet inderdaad wonderen om wat orde te krijgen in je hoofd. Het brengt je hartslag naar beneden en je stressniveau daalt onder invloed van het daglicht (vitamine D!) en de prachtige geuren uit de natuur (wie voelt zich nu niet opgewekter na een wandeling in een geurig dennenbos?)

4. Ze nemen genoeg rust

Wil je het allemaal wat minder aan je hart laten komen, knap dan eens wat vaker een uiltje. Mensen die regelmatig slaap tekort komen voelen zich niet alleen veel sneller prikkelbaar, maar ook overweldigd. Een chronisch slaaptekort wakkert de aanmaak van het stresshormoon noreprinephine aan, dat negatieve gevolgen heeft op je bloedsuikerspiegel en je hartslag onrustig maakt. Bovendien voeden stress en onrust door slapeloosheid elkaar nog eens. Zorg dus net als je flegmatieke medemens wat beter voor jezelf en leer jezelf een slaapritueel aan, zoals uitgebreid beschreven in dit handige artikel.
Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo