Doorgaan naar inhoud
sporten met warm weer

5 handige tips om te sporten met warm weer

Nu het zomer is en de temperaturen de hoogte ingaan, is het voor velen verleidelijk om het sportmoment over te slaan wegens de warmte. Toch is het perfect mogelijk om vol te houden en te sporten met warm weer op een veilige en gezonde manier. Dankzij deze vijf handige tips lukt het jou zonder problemen.

1. Sport vroeg of laat op de dag

sporten met warm weer
Sporten in (te) hoge temperaturen kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid, omdat je zo je lichaam te hard pusht. Zeker als je het niet gewoon bent om te sporten, is het af te raden. Ga dus zeker niet sporten op het warmste moment van de dag, maar kies voor een vroeg ochtendloopje of train 's avonds wanneer het wat afkoelt. Kan je niet in de ochtend of in de avond? Lees dan de volgende tips zeer aandachtig voor een geslaagde en gezonde training.

2. Draag luchtige kleding

Als je kiest voor luchtige kleding, verdampt het zweet makkelijker. En tijdens dat warme weer zal je ongetwijfeld heel wat afzweten. Ook vochtafdrijvende stoffen zijn een goed idee, omdat je daar makkelijker en frisser in beweegt. Die kleding zuigt zich ook niet vol met zweet. Let daarnaast zeker op de kleuren die je draagt. Een volledig zwarte sportoutfit is bijvoorbeeld niet aan te raden, omdat die kleur de warmte net absorbeert. Ga voor lichte en luchtige kleding.

3. Drink voldoende water

gezonde keuzes
Als je wil sporten op een hele warme dag is het belangrijk dat je al voldoende gehydrateerd bent. Drink de hele dag door water om je lichaam optimaal te hydrateren en voor te bereiden op een sportmoment. Als je te weinig drinkt, maar wel een zware training tegemoet gaat, kan je uitdrogen en veel negatieve effecten ervaren zoals hartkloppingen en zelfs flauwvallen. Ook wanneer je niet per se dorst hebt, is het belangrijk om met warm weer voldoende te drinken. Dus niet alleen na je workout wanneer je jouw vochtgehalte moet aanvullen en je dorst hebt. Je gaat pas écht dorst hebben wanneer je te veel vocht bent verloren door de warmte. Moeite met je water binnen te krijgen de rest van de dag? Voeg dan een natuurlijk extract zoals SkinnyLove toe om een extra smaakje en meer vitaminen binnen te krijgen.

4. Start rustig

sporten met warm weer
Ga niet meteen vanaf minuut één alles geven tijdens sporten met warm weer. Zorg dat je rustig start en goed opwarmt voor je begint. Een rustig rondje lopen in dit warme weer is even effectief als sneller lopen bij frissere temperaturen. Je moet er rekening mee houden dat de warmte een drukkend gevoel geeft en je minder zuurstof hebt om vlot te kunnen ademhalen. Een goede opwarming of een rustige training zorgt ervoor dat je lichaam rustig aan de temperatuur kan wennen zonder een grens te overschrijden.

5. IJzerrijke voeding

opgejaagd gevoel
Hoe warmer het is, hoe hoger de ozonconcentratie in de lucht. Wanneer je sport adem je doorgaans sneller en dieper dan op andere momenten, waardoor je tijdens warme dagen meer ozon inademt. Omdat je ook meer door je mond inademt, wordt de lucht minder gefilterd en dringt de ozon dieper de luchtwegen binnen. Daardoor heb je soms een gevoel van zuurstoftekort. Dat kan je oplossen door meer ijzerrijke voeding te eten. Ijzer is een belangrijk bestanddeel van hemoglobine, wat in de rode bloedlichaampjes zit en zo het transport van zuurstof in je lichaam regelt. Als je meer ijzer in je bloed hebt, zal je vlotter kunnen ademen.
Lees ook: Waarom bladgroenten zo gezond zijn Dankzij deze tips lukt het jou om te sporten met warm weer.
Vorig artikel De ravissante radijs: de ideale groente voor de zomer
Volgend artikel Zo herken je makkelijk het verschil tussen honger en dorst