Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
stress verlichten

5 natuurlijke manieren om stress te verlichten

Stress om een deadline te halen, stress om ergens op tijd te geraken, stress door een koffievlek op je blouse net voor een presentatie of rampscenario's die door je hoofd gaan. Het is slechts een kleine selectie uit de dagelijkse taferelen die ons stressgehalte doen stijgen. Ondertussen gaan er allerlei gedachten door je hoofd die de stress alleen nog meer doen toenemen. Last van een stressaanval? Probeer dan één van deze vijf simpele trucjes om je stress te verlichten.

1. Rustgevende kruiden

rozemarijn effect lichaam Rustgevende kruiden kan je op verschillende manieren gebruiken om te ontspannen. De geur alleen al kan voor rust in je hoofd zorgen. Door de natuurlijke geur in te ademen, droom je even weg en kan je het piekeren en de stress die hiermee gepaard gaan even een halt toeroepen. Lavendel heeft een kalmerend effect op het hart- en zenuwstelsel en wordt vaak ingezet om in geval van stress en angst te kunnen ontspannen. Ook basilicum kan een verfrissend effect op je lichaam en geest uitoefenen. Rozemarijn vermindert dan weer een onrustig gevoel.

2. Aan iets anders denken

weten wat je wil Klinkt moeilijker dan je denkt, maar eigenlijk is dit een heel simpel trucje om stress te verlichten. Wanneer je ergens specifiek over nadenkt, verlaagt je stressniveau. Als je merkt dat je over verschillende dingen aan het piekeren bent, kan je dus proberen om een onderwerp in je hoofd te kiezen waar je over na gaat denken. Dat kan gaan van een leuk evenement waar je naar uitkijkt tot een lijstje maken van dingen die je nog nodig hebt van de winkel. Door je gedachten bewust te focussen op iets anders, zal de stress even vlug verdwijnen dan die opgekomen is.

3. Lachen

Niets dat een meer kalmerend effect heeft dan lachen. Elke lach maakt je niet alleen mooier, maar ook meer ontspannen. Wanneer je lacht, ontspan je al je spieren. Daardoor is er een grotere bloedtoevoer naar alle spieren in je lichaam, wat de productie van cortisol verlaagt. Dat is het stresshormoon bij uitstek dat jou dat onrustig gevoel bezorgt. Door te lachen sluit je al heel wat omgevingsfactoren uit die jou stress bezorgen. Er bestaan ergere oplossingen.

Lees ook: Waarom lachen goed is voor jouw gezondheid

4. Massage

stress verlagen Zoveel stress dat je last hebt van hartkloppingen en een onrustig gevoel in je lichaam? Laat jezelf dan eens masseren. Een rugmassage zorgt ervoor dat je hartslag rustiger wordt en dat je verkrampte spieren zich eindelijk kunnen ontspannen. Bovendien voel je jezelf na zo'n massage helemaal zen, waardoor je dat gevoel kan vasthouden wanneer je terug naar buitenstapt. Elk excuus voor een massage is een goed excuus, toch?

Lees ook: 3 redenen om je vaker te laten masseren

5. Wandelen

wandelen in natuur Last but not least helpt ook wandelen om de stress te doen verdwijnen. Vooral regelmatig een wandeling in de natuur doet negatieve gedachten verdwijnen. Je kan even ontsnappen uit de dagelijkse omgeving en de frisse natuurlucht geeft je hersenen extra zuurstof, waardoor je jezelf veel beter voelt. Deze 5 simpele trucjes om jouw stress te verlichten werken écht!
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"