Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
lichaam wakker

5 vieze (maar normale!) dingen waar ons lichaam mee wakker wordt

Hoe komt het dat ons lichaam wakker wordt met bepaalde reacties, die we vies vinden maar volkomen normaal zijn? Er zijn heel wat toestanden-van stijve spieren tot gezwollen ogen- maar wij pikten er 5 uit die echt iedereen kent:

1. Onfrisse adem

Als je gelooft dat je kan wakker worden met een adem die naar bloemetjes ruikt, kan je net zo goed geloven in de kerstman, eenhoorns en sinterklaas! 's nachts blijven de bacteriën die in je tandplak zitten actief. Je speeksel blijft er, net als overdag, tegen vechten maar 's nachts is onze speekselaanmaak aanzienlijk minder groot. Bovendien slapen heel wat mensen al 'gapend', met hun mond open, wat de situatie alleen nog verergert. Het enige wat je kan doen is 's avonds geen mondwater met alcohol gebruiken. Producten met alcohol drogen je mond verder uit. Nu weet je meteen ook waarom je op brakke ochtenden je keel kurkdroog is (om nog maar te zwijgen van je adem). Benieuwd naar de eenvoudige en efficiënte oplossing? Lees dan: Onmisbare ochtendrituelen voor een gezond en slank lichaam

2. Slaapzand

lichaam wakker
Bijna iedereen moet de slaap-haast letterlijk- uit z'n ogen wrijven. Tijdens de zogenaamde inactieve uren wordt er nog steeds traanvocht aangemaakt (overdag merken we dat niet op omdat onze ogen ontelbare keren knipperen). Omdat dit vocht geen uitweg vindt, worden we wakker met opgedroogde korreltjes in de ooghoeken. Maar dat is niet alles: soms komen op die plek ook slijm en bacteriën vast te zitten. Voorzichtig schoonmaken, met een washandje of een doekje, is dus de boodschap.

3. Windjes

Hoewel er ook tijdens je slaap al eens een gasluchtje kan ontsnappen, heeft het gros van de bevolking bij het ontwaken wat meer last. 's Nachts (of zelfs tijdens een dutje) komt je spijsvertering beter op gang, en daar zijn windjes het resultaat van. Het is ook niet gek dat je op dat moment van de dag je eerste ontlasting hebt. Vind je het toch maar gênant voor je partner? Het enige wat je kan doen is eten dat winderigheid veroorzaakt laten staan. Daar heb je als SkinnyLover gelukkig al een grote voorsprong: (wit) brood, pizza, zoetjes met sacharose, honing en noten haal jij toch niet in huis!)

4. Puistjes

Zelfs volwassenen die in 30 jaar al geen jeugdpuistje meer gezien hebben, worden wel eens wakker met een pukkeltje. Meestal verschijnt zo'n boosdoener op de kin of onder de neusvleugels. Dat komt omdat onze talgklieren actiever worden tijdens de nachtelijke uren. Daarom ontwaken we met een klein laagje vet op onze huid. Dat is meteen ook de reden waarom je soms wakker wordt met haar dat vet lijkt. Ook de talgklieren op je hoofdhuid zitten niet stil! Leg daarom regelmatig nieuwe lakens op, dat houdt ook je gelaat en haren schoon. En ook hier weer: gebruik 's avonds alleen milde reinigingsmelk of tonic zonder alcohol. Te agressieve producten op je huid stimuleren de talgproductie nog eens extra.

5. Donkere plas

Ook al drink je voldoende, 's ochtends is je urine waarschijnlijk niet quasi transparant. Ook dat heeft een logische verklaring: tijdens je slaap zijn zowel je nieren, blaas als urinewegen in rust. Daarom plas je een meer geconcentreerde afscheiding uit, met een donkerdere kleur.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"