5 onmisbare lekkernijen voor een vlotte menopauze
Als je in de menopauze zit, weet je misschien al dat er hulpmiddeltjes bestaan om je hormonen niet te laten opspelen: deze lekkernijen horen daarbij. Met lekkernijen doelen we niet op taartjes en andere zoetigheden, helaas. Maar als je graag gezond eet en wil weten hoe je je hormonen onder controle houdt, lees dan vooral verder.
>1. Zonnebloempitten en volle rijst
Eén van de grote boosdoeners van overgangsklachten is de oestrogeenspiegel. Die daalt namelijk aanzienlijk vanaf het moment dat de menopauze inzet. Om dit te verhelpen, is het verstandig om voeding met fyto-oestrogenen te eten. Plantaardige fyto-oestrogenen zijn onschadelijk en helpen het tekort aan dit hormoon aan te vullen: Anijs-, sesam-en venkelzaad zijn goede bronnen, maar ook lijnzaad en zonnebloempitten zijn goede bronnen. Verder zitten ook broccoli, boerenkool, selder, venkel en wortelen vol voedzame fyto-oestrogenen. Ook volle rijst kan helpen, samen met de kruiden gember, anijs, peper, hop en munt. Op zoek naar een lekkere, menopauzevriendelijke schotel met rijst, broccoli en gember? Probeer dan snel dit recept uit.
2. Rammenas en radijsjes
Hoewel de oestrogeenproductie afneemt, maakt ons lichaam toch nog oestron aan, een zwak oestrogeen dat tot na de overgang zal worden geproduceerd. Oestron doet mogelijk de kans op borst-en baarmoederkanker toenemen. Door voldoende waterkers, spruiten, spitskool, raapjes, radijzen en rammenas aan je eetpatroon toe te voegen kan je de negatieve prikkels van dit soort oestrogeen temperen.
3. Pompoenpitten en peterselie
4. Zuurkool en geitenkaas
Misschien niet zo lekker om samen te eten, maar wel heel smakelijk afzonderlijk: zowel zuurkool (vitamine K) als geitenkaas en schapenkaas (vitamine D3) zijn cruciaal voor het verouderende lichaam. We hebben een extra dosis vitamine D en K nodig om de aanmaak van calcium en magnesium te stimuleren. Na de menopauze neemt de kans op osteoporose namelijk sterk toe, en moeten we gewapend zijn met een voedingspatroon rijk aan deze vitamines. Vit. D zit ook in tonijn, haring, makreel, sardines en paddenstoelen, en vit. K in tempeh (van spelt), biologisch vlees/gevogelte en koolgewassen.
5. Rode bieten en ui
Tot slot is er nog voeding die rijk is aan boor, een minder bekend mineraal dat toch een grote rol speelt tijdens de menopauze. Boor helpt niet alleen het oestrogeenmetabolisme regelen, maar het activeert ook vitamine D verder in ons lichaam, wat zorgt voor sterke botten. Het zit vooral in pecannoten, avocado en pinda's, maar die zijn minder dieetvriendelijk. Als je lijn je lief is, eet dan zuiverende rode biet en uien, rijk aan vitamine C en foliumzuur.
Om niet te veel last te krijgen van opvliegers en andere lastige symptomen, wordt aangeraden om industrieel brood en gebak (sowieso ook nefast voor de lijn) uit je menu te schrappen. Onthoud ook dat je beter een paar centen extra uitgeeft aan biovoeding dan aan producten uit de reguliere landbouw. Biologisch geteelde groenten en fruit bevatten 20 à 40% meer antioxidanten en meer vitamine C, de belangrijkste vitamine voor een sterke weerstand.