Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
rabarber

5 onweerstaanbare gezondheidsvoordelen van rabarber

Over de rabarber bestaat wel eens wat twijfel. Meer bepaald twijfel over of het nu over een groente- of een fruitsoort gaat. Dat komt voornamelijk door de zure, fruitige smaak van de plant die ook regelmatig in gezonde desserts gebruikt wordt. Met de rabarber kan je veel kanten uit en ook je lijf zal je daarvoor dankbaar zijn. Dit zijn vijf onweerstaanbare gezondheidsvoordelen van rabarber.

Meer over rabarber

rabarber De oorsprong van de rabarber ligt in Azië. De plant heeft grote groene bladeren en groenige, rode lange stengels. De bladeren zijn niet eetbaar, aangezien deze een giftig zuur bevatten. Het eetbare gedeelte van de plant zijn de stengels. Ook al behoort de rabarber tot de categorie groenten, de manier waarop dit voedingsmiddel gebruikt wordt, is eerder gerelateerd aan die van fruit. Denk bijvoorbeeld aan gezonde varianten op taart met rabarber of rabarberconfituur. Dat komt omdat de smaak ervan ook naar de fruitige kant gaat.

1. Optimale spijsvertering

minder vlees eten Onze spijsvertering is onmiskenbaar belangrijk voor een goede algemene gezondheid. Bij een vlotte spijsvertering spelen vezels een grote rol. Deze bevorderen namelijk hoe goed je voedsel verteerd wordt. Daarnaast oefent de darmflora een groot effect uit op hoe je lichaam bepaalde voedingsstoffen opneemt en verwerkt. Rabarber bevat veel vezels en draagt hierdoor bij aan een gezonde spijsvertering. Verder voeden ze ook de positieve bacteriën in de darmen.

Lees ook: De 6 beste tips voor een optimale spijsvertering

2. Lagere cholesterol

Een te hoge cholesterol is een grote boosdoener wat overgewicht betreft. Het is een vetstof die je lichaam gebruikt om onder andere lichaamscellen, hormonen, vitamine D en galzuren aan te maken. Elk lichaam heeft zeker cholesterol nodig, maar dan wel van de goede soort. Er bestaan eigenlijk twee soorten cholesterol: LDL en HDL of slechte en goede cholesterol. Het LDL-gehalte is eigenlijk de slechte cholesterol. Als dit gehalte te hoog is, dan wordt er veel cholesterol naar de organen gestuurd, waardoor die zich in de bloedvaten kan ophopen. Dat heeft een grotere kans op hart- en vaatziekten tot gevolg. Het HDL-gehalte is de goede cholesterol, omdat die de cholesterol net weghoudt van de organen. Het eten van rabarber kan het LDL-gehalte verlagen, waardoor je zowel een lagere cholesterol als minder kans op hart- en vaatziekten hebt.

Lees ook: Is jouw cholesterol te hoog? Dankzij deze 6 tips verlaag je actief je cholesterol

3. Beter immuunsysteem

rabarber
Ook vitamine C is van de partij in rabarber. Deze vitamine is belangrijk om het immuunsysteem te versterken op verschillende niveaus. Het helpt om bacteriën die ziektes veroorzaken op afstand te houden en om onder andere ontstekingen te voorkomen. Vitamine C is noodzakelijk voor iedereen om gezond te blijven. Rabarber is dus ideaal als extra beschermmiddel.

4. Vlotte bloedcirculatie

rabarber
Wie een ijzertekort heeft, zit goed met rabarber op het menu. De groente bevat heel wat sporen van koper en ijzer die ervoor zorgen dat je voldoende rode bloedcellen aanmaakt. Die zijn belangrijk voor het hemoglobinegehalte in het bloed, waardoor er voldoende zuurstof in het bloed aanwezig is om het lichaam optimaal te laten functioneren. Ook het metabolisme krijgt een boost door de vlotte bloedcirculatie die voldoende zuurstof in het bloed met zich meebrengt.

5. Boost voor dieet

Zoals heel wat andere groenten, helpt rabarber om af te vallen. Rabarber heeft weinig calorieën in zich, maar wel veel voedingswaarden. Door de goede voedingsstoffen en de verzadigende vezels zal je daardoor zeker voldaan zijn na het eten van rabarber. Ideaal om je dieet een extra boost mee te geven.

Lees ook: 4 dikmakers die je beter kan vermijden als je wil afvallen

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo