Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
knuffelen

5 overtuigende redenen om meer te knuffelen

Knuffelen of elkaar liefdevol aanraken, maakt ons niet voor niets gelukkig. Niet iedereen toont even graag affectie, maar knuffelen heeft wel degelijk een positief effect op onze mentale gezondheid. Het stimuleert namelijk onder andere gevoelens van ontspanning en geluk. Wij verzamelden 5 overtuigende redenen waarom elkaar meer knuffelen een goed idee is.

1. Minder stress

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat als je regelmatig knuffelt met mensen die je graag ziet, je stressgehalte aanzienlijk vermindert. Hoe dit komt? Tijdens het knuffelen komt er oxytocine vrij, dat is letterlijk het knuffelhormoon. Dat hormoon wekt sterke gevoelens van vertrouwen en verbondenheid op. Wanneer we vaak knuffelen, voelen we ons meer ontspannen, gelukkiger, kalmer en blijer. Dat verlaagt je stressniveau en zorgt ervoor dat je even kan ontspannen. Je weet dus wat je te doen staat tijdens die drukke periode!

Lees ook: 5 natuurlijke manieren om stress te verlichten

2. Je creëert een band met iemand

Wanneer jij en je partner vaak knuffelen, zal jullie band hechter zijn. Dat komt onder andere door de aanmaak van het eerder vermelde hormoon oxytocine. Doordat je iemand knuffelt, komen er liefdevolle gevoelens naar boven, wat een band schept. Iemand knuffelen geeft je bovendien een veilig gevoel, omdat het aanvoelt alsof je zo altijd bij die persoon terechtkan.

Lees ook: Het gevoel dat je relatie in een sleur zit? Zo geraak je er weer uit

3. Lagere bloeddruk

knuffelen
Dit is ongetwijfeld een voordeel waar je nog niet eerder van hebt gehoord. Na een knuffel kan je jezelf niet alleen mentaal, maar ook fysiek beter voelen. Doordat je jouw lichaam tegen iemand anders aandrukt tijdens een stevige knuffel worden er bepaalde bloedlichaampjes geactiveerd. Deze sturen signalen uit naar de hersenen die er op hun beurt voor zorgen dat je een lagere bloeddruk hebt: win-win!

4. Beter immuunsysteem

ziek
Wie dacht dat je best fysiek contact met andere mensen kan vermijden als je niet ziek wil worden, think again. Wie vaak knuffelt, is minder vatbaar voor ziektes en ontwikkelt net een sterker immuunsysteem. Wanneer je iemand anders omhelst, kom je in aanraking met andere bacteriën, waardoor je lichaam automatisch in een verdedigingsmodus schiet. Hoe meer je knuffelt, hoe meer je lichaam gewend is om de andere bacteriën uit te sluiten.

5. Helpt tegen paniekaanvallen

paniekaanval
Heb je last van een paniekaanval? Vraag dan aan iemand in jouw beurt of ze jou even omhelzen. Een stevige knuffel heeft namelijk een kalmerend effect op je lichaam en je geest. Het gevoel dat er iemand voor je is die je kan troosten en die jouw angsten wel kan relativeren, zorgt ervoor dat je jezelf automatisch beter voelt.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"