Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
5 overtuigende redenen om vaker te gaan fietsen

5 overtuigende redenen om vaker te gaan fietsen

Veel mensen vinden het moeilijk om dagelijks voldoende te bewegen, terwijl het eigenlijk heel simpel kan zijn. Neem bijvoorbeeld eens de fiets voor een ontspannend fietstochtje. Het is leuk, je wordt er gezonder van én de buitenlucht brengt heel wat gezondheidsvoordelen met zich mee. Wij verzamelden 5 overtuigende redenen om vaker te gaan fietsen.

1. Het is een duurzame activiteit

En met duurzaam bedoelen we zowel duurzaam voor het milieu als duurzaam voor je lichaam. Wanneer je de fiets neemt om ergens naartoe te gaan, verbruik je geen brandstof of benzine zoals bij een auto. Zo bespaar je het milieu al weer heel wat vervuiling. Ook jouw lichaam ervaart duurzame voordelen van het fietsen. Op lange termijn zal je ongetwijfeld merken dat je conditie erop vooruitgaat en dat je veel beter in je vel zit: win-win.

2. Je geraakt overal sneller

Toegegeven, het is niet iedereen gegeven om naar het werk te fietsen. Toch is de kans groot dat afhankelijk van je woon-werkafstand je overal sneller geraakt met de fiets dan met de auto. Je moet bijvoorbeeld al niet aanschuiven in ellenlange file's, je kan ze zelfs vrolijk voorbijrijden. Wat de snelheid van het fietsen betreft, ga je uiteraard trager dan met een auto, maar je lichamelijke conditie gaat er wel op vooruit. Wij zien alleen maar voordelen.

3. Het zorgt voor een betere spijsvertering

minder vlees eten Elke vorm van lichaamsbeweging zorgt voor een snellere en meer efficiënte spijsvertering. Een betere spijsvertering is dan weer stimulerend voor de verwerking van je voedsel en je metabolisme. Hoe meer je beweegt, hoe beter de conditie van de spieren rond de organen. Dat houdt in dat je organen beter werken, wat je gezondheid en het afvallen alleen maar ten goede komt.

Lees ook: De 6 beste tips voor een optimale spijsvertering

4. Beter slapen

Als je regelmatig ongeveer een halfuurtje fietst, zal je vlug merken dat je veel sneller in slaap valt dan normaal. Bovendien slaap je ook vaster en langer, omdat je lichaam die beweging moet compenseren in de vorm van rust. Dat is onder andere te verklaren doordat de productie van het stresshormoon cortisol daalt tijdens het fietsen. Hierdoor zal je lichaam minder gestresseerd zijn, waardoor je vlotter in slaap valt 's avonds.

5. Vlotter afvallen

koud douchen gezond Wie wil afvallen, weet dat extra beweging hierbij een pluspunt is. Vaak wordt er dan gekozen om te lopen of te wandelen, terwijl fietsen even effectief is. Je bouwt er evengoed een conditie mee op en je verbrandt er ook vet mee. Op lange termijn merk je de lichamelijke voordelen van het fietsen qua omtrek en qua gewicht.

Lees ook: Deze kinderactiviteit maakt afvallen kinderspel

Dankzij deze vijf overtuigende redenen ga jij ongetwijfeld veel vaker fietsen!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"