5 overtuigende redenen waarom prei een onmisbare groente is voor een heerlijk zomergerecht
Zomerprei
Wie aan de zomer denkt, denkt misschien niet meteen aan prei, maar daar brengen wij vanaf nu verandering in. Prei behoort tot de vollegrondgroenten waar onder andere ook de wortelen en selder toebehoren. Dat verraadt vast al dat deze groene stengelgroente een toppertje is. Aangezien er zowel zomerprei als winterprei bestaat, spreekt het voor zich dat de zomerprei thuishoort op jouw zomerbordje. Ben je nog op zoek naar een groente voor bij de barbecue? Probeer deze dan eens uit dit jaar. Op vlak van smaak is de prei nauw verwant met uien, knoflook, sjalotten en lente-uitjes, al smaakt deze toch iets zoeter door. De prei is dus ideaal als pittige smaakmaker voor bij die salade of die pasta. Je kan de groente zowel rauw als gekookt serveren en het bevat bovendien heel veel nuttige vezels, vitaminen en mineralen.
1. Prei is een hydraterende groente
Aangezien prei voor maar liefst 90% uit water bestaat, is het een perfecte groente om je lichaam tijdens de warme zomerdag extra mee te hydrateren. Dat betekent eveneens dat de prei niet veel calorieën bevat. Gelukkig heeft de groente daarentegen des te meer voedingsstoffen in zich verzameld. Denk aan mineralen, kalium, ijzer, magnesium, calcium, mangaan, fosfor, vitamine A, vitamine C, vitamine K, foliumzuur en vitamine B. Een perfecte groente om je lichaam een gezond cadeautje mee te geven.
Lees ook: Meer hydrateren tijdens warm weer dankzij deze 5 tips
2. Stimuleert spijsvertering
3. Bezorgt je gezonde bloedvaten
Fytonutriënten zijn ook van de partij in de samenstelling van deze groente. Voornamelijk de flavonoïde kaempferol speelt een grote rol voor de gezondheid. Deze stof is enorm goed voor de bloedvaten, omdat het de aanmaak van stikstofmonoxide stimuleert en daardoor de spieren rond de bloedvaten laat ontspannen. Het foliumzuur in prei houdt dan weer de homocysteïneniveaus in het bloed in balans, met een lager risico op hart- en vaatziekten als gevolg. Ook zijn er organozwavel verbindingen terug te vinden die het cholesterolgehalte verlagen en daarmee op zijn beurt ook weer het risico op hart- en vaatziekten verminderen.
Lees ook: Verwen je hart: deze voeding zorgt voor een gezond hart