Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
prei

5 overtuigende redenen waarom prei een onmisbare groente is voor een heerlijk zomergerecht

Prei is een groente die zeker niet onderschat mag worden. Deze wordt jammer genoeg regelmatig over het hoofd gezien in de supermarkt. Vergis je toch maar niet, want de prei heeft meer voor jouw lichaam in petto dan je denkt. Vijf doorslaggevende redenen waarom prei een onmisbare groente is voor een heerlijk zomermenu.

Zomerprei

prei Wie aan de zomer denkt, denkt misschien niet meteen aan prei, maar daar brengen wij vanaf nu verandering in. Prei behoort tot de vollegrondgroenten waar onder andere ook de wortelen en selder toebehoren. Dat verraadt vast al dat deze groene stengelgroente een toppertje is. Aangezien er zowel zomerprei als winterprei bestaat, spreekt het voor zich dat de zomerprei thuishoort op jouw zomerbordje. Ben je nog op zoek naar een groente voor bij de barbecue? Probeer deze dan eens uit dit jaar. Op vlak van smaak is de prei nauw verwant met uien, knoflook, sjalotten en lente-uitjes, al smaakt deze toch iets zoeter door. De prei is dus ideaal als pittige smaakmaker voor bij die salade of die pasta. Je kan de groente zowel rauw als gekookt serveren en het bevat bovendien heel veel nuttige vezels, vitaminen en mineralen.

 

1. Prei is een hydraterende groente

 

Aangezien prei voor maar liefst 90% uit water bestaat, is het een perfecte groente om je lichaam tijdens de warme zomerdag extra mee te hydrateren. Dat betekent eveneens dat de prei niet veel calorieën bevat. Gelukkig heeft de groente daarentegen des te meer voedingsstoffen in zich verzameld. Denk aan mineralen, kalium, ijzer, magnesium, calcium, mangaan, fosfor, vitamine A, vitamine C, vitamine K, foliumzuur en vitamine B. Een perfecte groente om je lichaam een gezond cadeautje mee te geven.

Lees ook: Meer hydrateren tijdens warm weer dankzij deze 5 tips

2. Stimuleert spijsvertering

prei
Door prei toe te voegen aan een maaltijd help je jouw maag en darmen beter te werken. Al een kleine tien centimeter van een preistengel toevoegen aan je maaltijd kan voldoende zijn. Het handige is dat je prei elke dag kan eten, aangezien het een natuurlijke smaakmaker is die je gerecht net naar een hoger niveau brengt. De groente bevat namelijk oligufructose. Dat is een vezel die onder andere diarree helpt tegen te gaan en de spijsvertering bevordert.

3. Bezorgt je gezonde bloedvaten

hartslag gezondheid Fytonutriënten zijn ook van de partij in de samenstelling van deze groente. Voornamelijk de flavonoïde kaempferol speelt een grote rol voor de gezondheid. Deze stof is enorm goed voor de bloedvaten, omdat het de aanmaak van stikstofmonoxide stimuleert en daardoor de spieren rond de bloedvaten laat ontspannen. Het foliumzuur in prei houdt dan weer de homocysteïneniveaus in het bloed in balans, met een lager risico op hart- en vaatziekten als gevolg. Ook zijn er organozwavel verbindingen terug te vinden die het cholesterolgehalte verlagen en daarmee op zijn beurt ook weer het risico op hart- en vaatziekten verminderen.

Lees ook: Verwen je hart: deze voeding zorgt voor een gezond hart

4. Bevordert een goed zicht

kleur ogen
Ook vitamine A is aanwezig. Die vitamine is noodzakelijk voor gezonde ogen. Het netvlies heeft vitamine A nodig om licht te kunnen omzetten in signalen naar de hersenen toe, die ervoor zorgen dat we kleuren kunnen zien. Net zoals wortels, waar de prei familie van is, kan deze groente het zicht verbeteren en schade aan de ogen voorkomen.

5. Prei als natuurlijke manier om sneller af te vallen

verschil tussen bruin en wit vet
Eerder vermeldden we al dat de groente niet veel calorieën, maar wel veel vezels bevat. Dat maakt het een vezelrijke groente die je dieet een serieuze boost geeft. De groente zal je een lang verzadigd gevoel geven, waardoor je minder cravings zal hebben. Toch nog zin om iets te snacken? Kies dan voor een gezond tussendoortje zoals bijvoorbeeld de Craving killer.
Lees ook: Dit is waarom succesvol afvallen meer is dan alleen maar gezond eten en meer bewegen Zet de prei dus maar vlug op je zomermenu voor een supergezond lichaam!
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"