Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
pittig eten

5 pittige redenen waarom pittig eten goed is voor je lichaam

Ben jij fan van zowat al het pittige eten dat iemand jou kan voorschotelen? Dan hebben we goed nieuws voor jou. Pittig eten is namelijk om heel wat verschillende redenen goed voor je lichaam en je gezondheid.

Als je favoriete eten een bijdrage levert aan je algemene gezondheid, dan is dat des te meer een reden om het meer op het menu te zetten vanaf nu! Als je houdt van heel pikant eten, dan is het misschien wel leuk om te weten dat wij als mens de enige diersoort zijn die hier ook echt van kunnen genieten. Het stofje capsaïcine dat je in pikante pepers terugvindt, geeft namelijk door aan het brein dat onze mond in brand staat. Desondanks genieten we toch van een stevige portie pikant eten. Meer nog: ons lichaam geniet stiekem van de adrenalinestoot die het daardoor krijgt. Bovendien is een pikante smaakmaker veel gezonder voor je lichaam dan de toevoeging van wat zout.

1. Lagere bloeddruk

pittig eten Je zou net denken dat je bloed letterlijk in vuur en vlam staat wanneer je weer eens een pittige peper hebt toegevoegd aan je maaltijd, maar het tegendeel is waar. In de spicy pepers zitten onder andere vitamine A en C die de bloedvaten versterken. Daarnaast vind je ook capsaïcine in de pepers terug. Deze stof stimuleert de bloedsomloop. Al die actieve bestanddelen samen zorgen voor een gezond hart en een stabiele bloeddruk, wat je algemene gezondheid positief beïnvloedt.

Lees ook: Wat je zéker moet weten over een hoge bloeddruk

2. Minder stress

pittig eten Voel je jezelf een hele dag door opgejaagd? Dan is het ideale tegenmiddel hiervoor een pikante maaltijd. Waarom? Het pittige eten geeft de productie van het geluksgevoel serotonine een enorme boost. Serotonine is het gelukshormoon bij uitstek. Als dat gehalte te laag is, heb je sneller last van stress, slapeloosheid en depressie. Het is dus essentieel dat je lichaam voldoende serotonine bevat als je met een goed humeur en minder stress de dag door wil komen.

Lees ook: 5 natuurlijke manieren om stress te verlichten

3. Ontstekingsremmend

buikvet Het eerder vermelde stofje capsaïcine stimuleert niet alleen de bloedsomloop, maar heeft eveneens een ontstekingsremmend effect. Het zorgt ervoor dat ontstekingen vlugger genezen of dat ze zelfs tegengegaan worden. De antioxidanten van de stof, verslagen lustig de bacteriën die het immuunsysteem proberen aan te vallen om ontstekingen te veroorzaken. Het zou daardoor helpen om bijvoorbeeld heel wat darmziekten te genezen die ontstaan door een zware ontsteking. Verder zou het maagzweren helpen voorkomen.

Lees ook: 5 x voeding die helpt tegen het prikkelbaredarmsyndroom

4. Stimuleert stoelgang

Pittig eten doet meer voor de darmen dan alleen maar ontstekingen genezen. Lang werd gedacht dat pittig eten de darmflora net tegenwerkte, maar ondertussen heeft wetenschappelijk onderzoek uitgewezen dat pikante voeding net het tegenovergestelde effect heeft. Het bevordert onder andere de stoelgang. Opnieuw het stofje capsaïcine is hier de grote verantwoordelijke voor. Een wonderstofje als je het ons vraagt!

5. Boost voor metabolisme

cichoreiwortel Last but not least geniet ook de stofwisseling mee van capsaïcine. Je zweet wanneer je hebt gesport, maar je kan eveneens zweten wanneer je een heel pikante maaltijd op hebt. Dat is geen toeval. De pepers boosten je metabolisme, waardoor je sneller vet verbrandt. Het versnelt daarnaast de spijsvertering. Twee factoren die een grote rol spelen bij een succesvol dieet.

Lees ook: 6 manieren om je metabolisme een boost te geven op oudere leeftijd Wij weten alvast wat wij vanavond op het menu zetten!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"